Groenlands ijs smelt in hoogste tempo ooit

Eén van de klimaatonderzoekers op expeditie in Groenland
Rowan University Eén van de klimaatonderzoekers op expeditie in Groenland
De ijskap op Groenland smolt in 350 jaar tijd niet zo hard als nu. Dat blijkt uit een nieuwe studie van klimaatonderzoekers uit de VS, België en Nederland die deze week in het gerenommeerde blad Nature verschijnt.

Dat het poolijs bij Groenland slinkt en de zeespiegel stijgt is bekend, alleen bestaan er pas sinds de komst van klimaatsatellieten in 1978 betrouwbare metingen. Klimaatonderzoekers zijn er nu in geslaagd om gegevens tot 350 jaar terug te achterhalen. Met een boor zo groot als een verkeerslicht haalden ze monsters uit drie ijskernen op Groenland. Dat deden ze op locaties op bijna 2 kilometer hoogte, waar in de zomer gesmolten ijs weer bevriest en zo bewaard blijft. 

“Elk jaar smelt in de zomer de toplaag van de sneeuw”, vertelt Brice Noël, klimaatonderzoeker aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek van de Universiteit Utrecht. “Dat water sijpelt in de onderliggende sneeuwlaag waar het opnieuw bevriest. In de boorkernen zie je dat terug als een laagje ijs met hogere dichtheid, net als bij jaarringen in bomen. Hoe dikker het ijslaagje, hoe meer smelt er dat jaar is geweest.’’

Het noordpoolgebied met in het midden links Groenland.
NASA Het noordpoolgebied met in het midden links Groenland.

Overdrive

De monsters ijs zijn vervolgens in de VS geanalyseerd, waarna de resultaten naar de hele Groenlandse ijskap konden worden vertaald. Dat kon dankzij een geavanceerd klimaatmodel dat werd ontwikkeld aan de universiteit Utrecht. De resultaten van de studie liegen er niet om. “Het smelten van de Groenlandse ijskap is in de overdrive gegaan”, concludeert hoofdonderzoeker Luke Trusel, glacioloog aan de Rowan University van New Jersey. “Gevolg is dat de zeespiegel door de Groenlandse smelt harder stijgt dan enig ander moment gedurende de laatste 3,5 eeuw en misschien wel duizenden jaren.’’

Volgens de onderzoekers toont de data dat het smelten met name versnelt sinds het midden van de negentiende eeuw, de periode dat de industriële revolutie is uitgebroken.

Het Groenlandse ijs.
Sarah Das Het Groenlandse ijs.

Completer beeld

“Wat onze ijsmonsters laten zien, is dat Groenland momenteel veel gevoeliger is voor verdere temperatuurstijgingen dan vijftig jaar geleden”, aldus Trusel. Omdat de temperatuur nu hoger ligt, betekent elke kleine verhoging een exponentiële toename in het smeltproces. “Opwarming heeft nu meer effect dan in het verleden.”

Met de nieuwe gegevens denken de onderzoekers al met al een veel completer beeld te hebben over het Groenlandse ijs. “Schattingen voorafgaand aan het satelliettijdperk waren hoogst onzeker”, vertelt  Noël. “We konden dus weinig zeggen over hoe bijzonder de huidige smeltperiode is.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  De opwarming is er en los van de menselijke oorzaken, ja, dan neen, zal er niks aan gewijzigd kunnen worden. Het is te laat. Maar zelfs voor aangepaste architectuur, waterbeheer en droogtebeheer is het al te laat. De permafrost moet nog aan bod komen! Die smelt ook. Het is gewoon te laat.

 • Peter Janssens

  @Albert de Vries: die zal er nooit komen want de wetenschappers zeggen wat ze vinden dat ze moeten zeggen... om zoveel mogelijk subsidies te krijgen.

 • Frans Peeters

  Wij vernietigen de aarde, niet door diesel maar door bomen kap en overbevolking maar het is gemakkelijker taxen te heffen

 • Daniel Corstjens

  Ijs weg en dan kunnen wij daar ook een apartementje gaan bouwen omdan om de 2 maanden een weekendje te gaan liggen!

 • Albert De Vries

  Waar ik naar uitkijk is één website waar alle wereldwijde gegevens aangaande klimaat (temperatuur, zon, regen, wind, onweer, luchtvochtigheid, sneeuw,...) en alle wijzigingen van poolijs, zeespiegel, periodes met extreem weer, luchtsamenstelling, ozon, smog, uitstoot, groene energieproductie, vervuilers,... van de voorbije 30 jaar grafisch, duidelijk en neutraal worden op weergegeven, inzoombaar naar locatie en details