Exclusief voor abonnees

Greta Thunberg: heldin voor de ene, geestesziek kind voor de andere. Hoe komt dat?

REUTERS
Over de emotionele speech van Greta Thunberg maandag heeft iedereen wel een mening. Voor de ene is de tiener een heldin, voor de andere een geestesziek kind dat best geïnterneerd wordt. Waarom polariseert een 16-jarig meisje zo? Waarom roept ze, net als Anuna De Wever bij ons, zoveel weerstand op? Kristof Titeca, professor ontwikkelingsstudies aan de UAntwerpen, legt een deel van het probleem bij mannen van middelbare leeftijd. 

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
313 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sophia Hiemstra

  Wat de psycholoog zegt vind ik niet kloppen. Ze is psychisch al verder dan 16 jaar oud, ze kan het hebben en gaat er niet aan onderdoor. Geen een volwassene die zo duidelijk de wereld wakker schud ze is ervoor geroepen. hadden ze het niet gedaan dan pas krijgt ze last

 • George Verbeek

  Het kind had wel groot gelijk anders. De inhoud van wat ze zei. Maar iedereen discussieert graag over haar uitdrukking en dit en dat, nooit over de inhoud. We plegen roofbouw op de natuur en als het niet wordt aangepakt gaat het slecht aflopen. Dat klopt volledig. Is het zo moeilijk om dat toe te geven? Is het omdat de boodschap, de realiteit, niet leuk is?

 • Rita Bogaerts

  De uitleg van de ‘kenners’ hierboven slaat nergens op. Het gaat over de manier waarop zij haar boodschap brengt. Hysterisch, beschuldigend, arrogant... Op die manier haal je jezelf én je boodschap onderuit. Ik ben geen ‘middelbare witte man’ maar mij stoort die verklaring en de onzinnige typering enorm !

 • Mady Vermeulen

  Dat er iets scheelt in de bovenkamer van dat wicht is bewezen. Het is een onvergeeflijke schande dat haar ouders daar misbruik van maken. Over enkele jaren is hun dochter opgebrand, of helemààl gek, en hoor je er niets meer over.

 • MILOU RAKKER

  @Tina De Roo. Greta lijdt aan Obsesief compulsieve stoornis (dwangstoornis), aan ADHD (aandacht tekort - hypertiviteitstoornis), Asperger (beperking in de sociale interacties en gebrekkig repertoire in interessen). En dan zou jij willen dat jouw kind in de plaats van Greta was. Echt? Weet je wel goed wat je hier schrijft?