Greta Thunberg: “2019 in vijf woorden? Ons huis staat in brand”

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg.
EPA De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg.
Op de valreep van het nieuwe jaar laat Greta Thunberg nog eens van zich horen. De Zweedse klimaatactiviste roept iedereen wereldwijd op om de klimaatverandering aan te pakken als een noodsituatie. "De verandering van ons klimaat is een existentiële noodsituatie en moet als dusdanig aangepakt worden, los van de partijpolitiek en los van politieke meningen", schreef de 16-jarige Thunberg vandaag op Twitter.

Even daarvoor had ze het volgende getweet: “Ons huis staat in brand #2019in5woorden”.

Ze plaatste bij haar oproep ook een video waarop te zien is hoe ver de wereld nog verwijderd is om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken. In het akkoord was overeengekomen om de opwarming van de aarde onder 2 graden Celsius en mogelijk 1,5 graden Celsius te houden. "Dit kan niet langer nieuws tussen ander nieuws zijn, een belangrijk onderwerp tussen andere onderwerpen, een politiek topic onder andere politieke kwesties of een crisis tussen andere crisissen", aldus de tweet van Thunberg.

De Zweedse tiener begon in augustus 2018 met haar acties om aandacht te vragen voor de klimaatopwarming, door op vrijdag niet naar school te gaan. Dat protest groeide uit tot een wereldwijde beweging. Zo waren er vorig jaar ook in België een tijdlang wekelijkse betogingen. 

Het klimaatmeisje heeft er een bijzonder druk jaar op zitten. Ze sprak de voorbije maanden op klimaatmeetings van Zwitserland tot New York. Ze stak onder meer twee keer de Atlantische Oceaan over (voor meetings in de Verenigde Staten en Canada) en ze reisde uit milieuoverwegingen nooit met het vliegtuig, wel met zeilboten, elektrische wagens en de trein. Eerder deze maand sprak ze op de klimaatconferentie in de Spaanse stad Madrid (COP25) en nam ze deel aan een actie in de Italiaanse stad Turijn. Het magazine Time riep haar uit tot ‘Persoon van het Jaar 2019'.

Voor de kerstperiode nam Thunberg even tijd voor rust. Maar “2020 wordt het jaar van actie”, sprak ze onlangs gedecideerd. “We gaan druk uitoefenen op de machthebbers.” 

Bekijk ook: “Hoe dùrven jullie?” Greta Thunberg pakt wereldleiders aan

Leonardo DiCaprio ontmoet klimaatactiviste Greta Thunberg

‘Time’ roept Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  Zeer juist Patrick Verbelen, en daarmee is bewezen dat menselijk handelen wel degelijk invloed heeft op de opwarming. @ Johan Van Biesen: Als het aan de zonnecyclus zou liggen, zou het nu kouder zijn. Dat er op andere planeten ook een (minieme) opwarming is, is te wijten aan omstandigheden op de planeet zelf, stofstormen op Mars, Op Jupiter is er zelfs geen opwarming, wel een herverdeling van de warmtezones.

 • PETER PERMENTIER

  Aramco oil company haalde 500 miljard up, om dit te investeren in een gans nieuw complex van aardolie verwerking,zal gans functioneel zijn over 5 jaar?Goed voor 30 jaar functionalteit,verder doet USSR er alles aan om hun aardgas export te verhogen naar Europa en Azie,terwijl al in 1970 men zegde dat er een olie tekort ging zijn in begin jaren 2000, de stookolie is na 1970 altijd de goedkoopste brandstof geweest, en was het de brandstof van de toekomst, en nu zeggen dat wij de vervuilers zijn?

 • Marius Merchiers

  @Geert Landsman. Dat is toch niet aan Greta om te zeggen hoe? Ze vraagt aan de regeringen om veel meer in te zetten op milieuvriendelijke oplossingen en meer geld vrij te maken voor wetenschappers zodat zij groene technologieën ontwikkelen die de natuur niet schaden. Meer inzetten op hernieuwbare energie enzovoort.

 • philippe dusablon

  al ooit eens de voordelen van klimaatopwarming bekeken jongedame ? Moet je eens doen ! Indien men deze voordelen benut regulariseert alles zichzelf, van vervuiling tot hongersnood, sterfte en welvaart. Maar dat bekt natuurlijk niet goed en jaagt geen angst aan.

 • Geert Landsman

  Hoe dan? Want daar geef je nooit antwoord op Greta.