Greenpeace speelt ijsconcert op de Noordpool

De muzikanten speelden op instrumenten gemaakt van Arctisch ijs.
Greenpeace De muzikanten speelden op instrumenten gemaakt van Arctisch ijs.
Greenpeace heeft samen met een groep muzikanten een ijsconcert gespeeld in het uiterste noorden van de Noordpool. Bij een temperatuur van -12 graden Celsius speelden ze een stuk met als titel ‘Ocean Memories’, en dat op instrumenten gemaakt van Arctisch ijs. Met het concert wil de milieuorganisatie aandacht vragen voor de bescherming van de oceanen.

“Je moet het ijs respectvol behandelen, anders breekt het. We zouden de natuur op dezelfde manier moeten behandelen”, zegt Terje Isungset, de dirigent van het drie minuten durende ijsconcert.

Met het concert wil Greenpeace de Noordelijke IJszee en het smeltend ijs in de schijnwerpers plaatsen. "We willen aantonen hoe belangrijk zeereservaten zijn, niet alleen voor de Noordpool, maar voor de hele planeet", zegt Halvard Raavand van Greenpeace. "Volgend jaar onderhandelen regeringen over een wereldwijd oceaanverdrag bij de Verenigde Naties. Dit verdrag moet het pad effenen voor een netwerk van beschermde mariene reservaten."

Volgens Greenpeace moet minstens 30 procent van de oceanen tegen 2030 beschermd worden. "Deze bescherming is hoognodig. Er verdween dit jaar een nooit eerder geziene hoeveelheid ijs van de Noordpool. In april van dit jaar was de gemiddelde temperatuur 8 graden hoger dan normaal", aldus Raavand. De Greenpeace-petitie om de oprichting van mariene reservaten en een betere bescherming van de oceanen te eisen, werd al meer dan 400.000 keer ondertekend.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Apatride

  En ze zijn daar natuurlijk met een slee of een elektrische scooter op zonnepanelen geraakt...

 • Annie Broeckx

  Vraagt green peace onze steun voor hun uitstapjes te financieren ?ik geef het dan liever aan de dieren bescherming.

 • Peter De Decker

  Hoe zijn ze daar geraakt? Door het nemen van enkele vliegtuigen of met een op stookolie draaiende boot? Of hebben ze allemaal de kajak genomen?

 • Hubert Wouters

  Hopelijk blijven ze er. Dan vallen ze ons tenminste niet lastig.