Goed nieuws: de ozonlaag herstelt zich eindelijk

 Het herstel van de gaten en verdunningen in de ozonlaag is sinds 2000 met 1 tot 3 procent versneld.
Thinkstock Het herstel van de gaten en verdunningen in de ozonlaag is sinds 2000 met 1 tot 3 procent versneld.
De ozonlaag vertoont tekenen van versneld en blijvend herstel. Dat staat in een nieuw rapport waarover The Guardian bericht. Sterker nog: het is niet ondenkbaar dat ze tegen 2060 volledig hersteld is.

De gezondheid van de ozonlaag wordt vierjaarlijks beoordeeld door een panel in samenwerking met de Verenigde Naties, NASA, de Europese Unie en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de VS. 

Het nieuwe rapport, dat maandag gepubliceerd werd, is verrassend positief. Het herstel van de gaten en verdunningen in de laag is sinds 2000 met 1 tot 3 procent versneld. Aan dat tempo zal de ozonlaag boven het noordelijke halfrond volledig hersteld zijn tegen 2030. Boven het zuidelijke halfrond zal het herstel iets langer duren: daar zal het gat aan het huidige tempo gedicht zijn tegen het midden van deze eeuw. De meer geteisterde poolgebieden moeten wachten tot 2060.

Montrealprotocol

Ozon beschermt het aardoppervlak tegen schadelijke uv-stralen van de zon. Zonder ozon kan huid- en oogschade optreden, en er is bewijs dat de verdunning van de ozonlaag linkt aan een toename van het aantal gevallen van huidkanker.

De aanpak van de ozonproblemen is vastgelegd in het Montrealprotocol uit 1987. Twee jaar eerder werd het eerste wetenschappelijke bewijs van de schade aan de ozonlaag gepubliceerd. Daarop hebben overheden zich ertoe verbonden om de schadelijke chemische stoffen te beperken die het probleem veroorzaken.

De maatregelen die genomen werden, hebben ook positieve effecten op de klimaatverandering, zo blijkt uit het onderzoek. Sommige van de gassen die de ozonlaag dunner maakten, dragen immers ook bij aan de opwarming van de atmosfeer. Die gassen afbouwen, kan volgens de onderzoekers deze eeuw 0,5 graad Celsius opwarming voorkomen.

De maatregelen die genomen werden, hebben ook positieve effecten op de klimaatverandering, zo blijkt uit het onderzoek

Fluorkoolwaterstof

In 2016 werd het amendement van Kigali toegevoegd aan het Montrealprotocol. Dat bepaalt dat overheden vanaf volgend jaar de strijd aanbinden tegen fluorkoolwaterstof (HFC). Die stof, die vooral gebruikt wordt als koelmiddel in koelkasten en airconditioning, heeft een impact die tienduizenden keren groter is dan die van koolstofdioxide.

“De voorbije drie decennia heeft het Montrealprotocol zijn oorspronkelijke doel om de ozonlaag te herstellen bereikt”, zegt Durwood Zaelke, voorzitter van het Institute for Governance and Sustainable Development (IGSD). “Maar het stopt daar niet. Omdat chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK’s) en aanverwante gassen ook enorme klimaatvervuilers zijn, heeft het verminderen daarvan het klimaatprobleem beperkt met een hoeveeldheid die gelijk zou staan aan de hoeveelheid koolstofdioxide vandaag – meer dan de helft van alle opwarming. Het amendement van Kigali voegt daar nog extra bescherming aan toe.”

Combinatiebeeld van NASA toont gebieden met weinig ozon boven Antarctica in 2000 (L) en 2018 (R). De paarse en blauwe kleuren tonen waar er het minste ozon is, in de gele en rode gebieden is er meer ozon.
AP Combinatiebeeld van NASA toont gebieden met weinig ozon boven Antarctica in 2000 (L) en 2018 (R). De paarse en blauwe kleuren tonen waar er het minste ozon is, in de gele en rode gebieden is er meer ozon.

China

Ondanks de internationale afspraken over het gebruik van CFK’s, werd eerder dit jaar door de NOAA een toename van de uitstoot waargenomen in Oost-Azië. Nader onderzoek wees erop dat de productie van goedkoop isolatiemateriaal in China hier de oorzaak van was. Bij de productie wordt cfc-11 gebruikt, een gas dat al in 2010 uitgefaseerd had moeten zijn.

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool was dit jaar iets groter dan vorig jaar. Dat hoeft niet direct te maken te hebben met de Chinese uitstoot. Het groeit en krimpt afhankelijk van het seizoen en de temperatuur in de atmosfeer. Hoe lager de temperatuur, hoe groter het gat. Het chloor uit CFK’s heeft namelijk lage temperaturen nodig om de ozonlaag aan te tasten.

Wetenschappers meten de zonnestraling op Antarctica.
EPA Wetenschappers meten de zonnestraling op Antarctica.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jo Van Caenegem

  Hoeveel € moet de ozonlaag nog krijgen om weer 'goed' te staan?;)

 • eddy ramboer

  misschien moet men de dingen eens op langere termijn beginnen bekijken , 100 jaar is amper iets voor het heelal , ...

 • Willy De Gieter

  Volgens mij is dat echt de verdienste van de lez zone.

 • GUSTA GEUDENS

  Joepie !!! Kan ik terug n 8 cilinder kopen ! YES !!!!

 • Rene Dannau

  dit is dankzij degene die met een diesel beginnen rijden zijn in de jaren 90, benzine uitlaatgassen vreten de ozon aan en diesel veel minder.