Gletsjers 18 procent kleiner dan eerder geraamd

Getty Images
De gletsjers op aarde zijn 18 procent kleiner dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een studie die verder ook waarschuwt voor het uitgeput raken van voorraden bergwater die normaal enkele van de grootste rivieren op aarde bevoorraden.

Ongeveer 215.000 gletsjers op aarde bevatten circa 158.000 kubieke kilometers ijs. Dat hebben wetenschapslui van de ETH universiteit van Zürich en het Zwitserse sneeuwonderzoeksinstituut WSL bekendgemaakt. De cijfers zijn naar beneden bijgesteld omdat ze nu meer gedetailleerde satellietgegevens hebben, die nauwkeuriger berekeningen mogelijk maken.

Azië

Niet opgenomen in deze studie zijn het ijs uit de zeeën, de Groenlandse ijskap en Antarctica (de Zuidpool). In Azië bedraagt het gletsjervolume een kwart minder dan eerder aangenomen, en dat geldt dan voor de Himalaya, het Tibetaans plateau en de Centraal-Aziatische bergmassieven. "De gletsjers in Azië zullen sneller verdwijnen dan we tot nu toe verwacht hadden", zegt de hoofdauteur van de studie Daniel Farinotti, die voor het ETH Zurich en het WSL werkt.

Smeltend ijs zal leiden tot minder water in de rivier Indus en de Centraal-Aziatische meren. Nochtans zijn miljoenen mensen afhankelijk van dat water. De smeltwatervolumes zullen tegen het einde van deze eeuw nog zakken met zo'n 24 procent, zo luidt de verwachting. "Een verbijsterende vaststelling", aldus Farinotti .

Hij gaf wel toe dat de Aziatische gletsjers nog preciezer op het aardoppervlak nagemeten moeten worden om correctere cijfers te krijgen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Voor de mensen die nu leven met kinderen en kleinkinderen is het op vele plaatsen al oppassen geblazen. Minder water betekent volksverhuizingen en zal de economie geen goed doen Dat de natuur haar eigen gang gaat en tijdloos is, weten we allemaal. We zijn niet voorbereid op de wispelturigheid van extreme droogte en extreme regenval.

 • Lucien Mertens

  Moch gij...en die aarde wil maar niet luisteren begot.

 • Lot Claeys

  De aarde is constant in verandering. Waar nu gletsjers zijn, zullen er binnen een paar honderd jaar geen meer zijn en waar er nu geen zijn, zullen er binnen een paar honderd jaar wel zijn... Zo gaat het er reeds miljoenen jaren aan toe...

 • Herwig Laenen

  Hoe gaan techneuten al dat verdampte water opvangen en stockeren? Door alle beken en rivieren doen uitmonden in gigantische bekkens van vele kilometers groot? Of gaat men het gwoon over weiland laten lopen met het gevaar dat het vee verdrinkt en de huizen in de buurt overstromen? En hoe krijg je die watermassa terug naar waar men het water nodig heeft? Toch niet met tankwagens en proper gemaakte beertonnen?

 • David Van Achter

  Raar hé, hoe alles sneller gaat dan voorzien? Ik noem het een domino effect: 2 wordt 4, 4 wordt 8, 8 wordt 16. Wie weet hoe lang is de opwarming van de aarde al bezig? Al van voor de industriële revolutie? Maar die periode heeft het pas echt in overdrive beginnen zetten. De laatste 200!! jaar is alle exceptioneel verslechterd, ook de toename van de wereldbevolking.