Gletsjer groeit terug, maar dat is geen goed nieuws

Eén van de snelst smeltende gletsjers in Groenland blijkt terug te groeien. Dat zeggen onderzoekers van NASA. In 2016 en 2017 is het ijs terug dikker geworden. Op sommige plaatsen is de gletsjer zo’n 30 meter dikker dan in 2015. Toch is dit geen goed nieuws, waarschuwen de onderzoekers.

De Jakobshavn Gletsjer is één van de grootste gletsjers in Groenland en brokkelde dramatisch snel af. De ijslaag brokkelde jaar per jaar drie kilometer af. Dit kwam door de stijgende zeetemperaturen en de opwarming van de aarde. De laatste jaren is de gletsjer opnieuw een beetje gegroeid. 

Jakobshavn gletsjer groeit terug
rv Jakobshavn gletsjer groeit terug

De groei is te verklaren door een toestroom van koudere zeetemperaturen. De gletsjers blijken dus zeer gevoelig te zijn aan schommelingen van de watertemperatuur. En dat is geen goed nieuws, zeggen de wetenschappers van NASA. Het ijs blijkt zo gevoelig, dat het moeilijk wordt om voorspellingen te doen op langere termijn. Het aangroeien van de gletsjer is sowieso slechts tijdelijk en zal geen invloed hebben op de stijgende zeespiegel.

De gletsjer smolt de laatste jaren steeds verder weg, nu is een klein stukje ijs opnieuw aangegroeid.
NASA De gletsjer smolt de laatste jaren steeds verder weg, nu is een klein stukje ijs opnieuw aangegroeid.
De Jakobshavn Gletsjer
AP De Jakobshavn Gletsjer

Lees ook binnen HLN+:

Hoeveel kost de klimaatverandering en wie gaat dat betalen? Al je vragen over het klimaat beantwoord
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Piet Taillieu

  Beste Erik, dat de mens pollueert is een zaak. Wat het klimaat stuurt is een andere zaak. Milankovic is nog steeds een autoriteit bij de Nasa. Als er iets bij te stellen valt dan is het wel uw perceptie wat deze theorieen juist omhelst.

 • ERIK M. VAN MALDEREN

  Beste Pieter, theorieën van 1920 zijn misschien niet echt meer aan de orde, mocht Ivankovich nog leven zou hij zijn cycli misschien bijstellen of eerder nog zelf alarm slaan. Ontegensprekelijk heeft de mens een invloed op het leefmilieu, kwaliteit van de lucht, bodem, ontbossing. Het gaat 'm in eerste instantie om het kwalitatief beter maken van onze samenleving, op alle gebieden, en daar heeft het milieu alles mee te maken. Er is maar één aardbol (voor ons toch).

 • Piet Taillieu

  Neem als voorbeeld de Svensmark theorie, cycli van Milankovic en Piers Corbyn theorie eens onder de loep en het CO2 ballonnetje wordt doorprikt. De mensheid wordt met gemak gemanipuleerd en enkelingen zien dit als een opportuniteit om zich te verrijken.

 • Didier Desmyter

  Dus als de gletser smelt stijgt de zeespiegel maar als hij weer aangroeit heeft dat geen invloed????

 • Francis Smet

  Wanneer is het dan wel feitelijk goed, volgens mij weten die zogezegde onderzoekers er ook niets van. Wie weet nu hoe er iets gaat evolueren, zeker als het zo afhankelijk is van verschillende factoren. Dus stom aub, het klimaat heb je toch niet in de hand.