Geslaagde noodtest voor ‘Starliner’, de ruimtecapsule van Boeing die astronauten naar het ISS moet brengen

AFP
De Starliner, de ruimtecapsule die het Amerikaanse Boeing bouwt om Amerikaanse astronauten naar het ISS te voeren, heeft vandaag een noodtest succesvol doorstaan. 

Tijdens de test van zowat 95 seconden werd nagegaan of de capsule zich in een noodgeval tijdens de lancering snel kan losmaken van de draagraket, zodat de astronauten aan boord veilig kunnen terugkeren naar de aarde.

De capsule was gemonteerd op een klein lanceerplatform in de woestijnbasis White Sands in de Amerikaanse staat New Mexico. Dankzij vier noodmotoren werd Starliner ongeveer 1.300 meter de lucht in gekatapulteerd, waarna ze met behulp van parachutes weer op de aarde landde. Op die manier werd een noodsituatie gesimuleerd. "Volgens de eerste indicaties was de test een succes", aldus Boeing.

Volgens de huidige planning zou er op 17 december een - onbemande - testvlucht plaatsvinden van de Starliner naar het ruimtestation ISS. Maar die datum werd al meermaals verschoven. Mogelijk zouden in 2020 de eerste bemande vluchten kunnen plaatsvinden.

AP

SpaceX

Boeing is een van twee ondernemingen die door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn aangeduid om ruimteschepen te bouwen die zullen worden ingezet tussen de aarde en het ISS. De tweede is SpaceX, waarvan de Crew Dragon in maart een succesvolle onbemande testvlucht naar het ISS ondernam.

Sinds het einde van de Space Shuttle in 2011 voeren de Amerikanen geen eigen bemande ISS-ruimtevluchten meer uit. Sindsdien zijn Amerikaanse astronauten voor missies in het ISS aangewezen op de Russische Sojoez als transportmiddel.

AP
AP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steven Hamerlinck

  Volgens Boeing idd geslaagd, volgens NASA gefaald omdat slechts 2 v/d 3 parachutes openden na de initiële remparachute. Boeing stelt dat 2 v/d 3 “binnen de veiligheidsparameters” valt, uiteraard zouden ze anders reageren indien het om de SpaceX dragon capsule zou gaan. Als ik me goed herinner moeten ze 10 succesvolle testen afleggen vooraleer ze groen licht krijgen, de Dragon capsule van SpaceX is met hun verbeterde parachutesysteem intussen al aan de 2de of 3de test bezig

 • Robby Smet

  Volgens Boeing was de test een succes. Benieuwd of Nasa daar met akkoord is aangezien 1 van de 3 parachutes niet open ging. Wordt waarschijnlijk vervolgd.

 • Jan Verstrepen

  Ik zou toch tweemaal denken om in iets van die firma te stappen, hoe die omspringen met de veiligheid van hun toestellen!

 • Henri Levich

  en wanneer gaan hun vliegtuigen ' veilig' terug in de lucht ?

 • Pieter Verhulst

  Ze krijgen hun vliegtuigen nog niet op punt.