Gemummificeerde dino ontdekt: huid en ingewanden intact

© Instagram @royaltyrrell
Het Royal Tyrrell Museum of Paleontology in Alberta, Canada, heeft onlangs een dinosaurus onthuld die zo goed bewaard gebleven is dat velen het niet gewoon een fossiel noemen, maar een "dinosaurusmummie".

Je kan niet eens zijn botten zien, maar wetenschappers beschouwen hem als misschien de best bewaard gebleven dinosaurus ooit opgegraven. Met de huid, het pantser, en zelfs een deel van de ingewanden intact, staan onderzoekers versteld van het bijna ongekende niveau van behoud. "We hebben niet alleen een skelet", vertelt Caleb Brown, een onderzoeker aan het Royal Tyrrell Museum. "We hebben een dinosaurus zoals die 110 miljoen jaar geleden geweest zou zijn."

Nodosaurus

Toen deze dinosaurus - een lid van een nieuwe soort genaamd nodosaurus - leefde, was het een enorme planteneter op vier benen met een beschermend stekelig pantser. De dinosaurus zou naar schatting ongeveer 1.360 kilogram wegen. Vandaag is de gemummificeerde nodosaurus nog zo intact dat hij nog altijd 1.134 kilogram weegt.

Hoe het schepsel zo goed bewaard is kunnen blijven, is nog steeds een mysterie. Onderzoekers suggereren dat het "door een overstroomde rivier weggeveegd zou kunnen zijn naar zee, waar het dan uiteindelijk naar de bodem van de oceaan zou zijn gezonken. Na zoveel miljoenen jaren op de oceaanbodem, hebben mineralen de plaats van het pantser en de huid van de dinosaurus ingenomen. Zo zou de levensechte vorm van het beest bewaard zijn gebleven. " (lees verder onder de foto)

#Repost from @natgeo. @RobertClarkphoto this is my favorite picture from the recently published @natgeo article on the amazing nodosaur that went on display this week in the @royaltyrrell museum in Alberta, Canada. The side view of the armour plates, normally lost in the changes in the environment over 100 million years, is so well preserved that it will help scientists understand the dinosaurs life and the movements it was able to make.

588 Likes, 7 Comments - Royal Tyrrell (@royaltyrrell) on Instagram: "#Repost from @natgeo. @RobertClarkphoto this is my favorite picture from the recently published..."

Hoewel de nodosaurus zo goed bewaard is, werd het nog steeds een zware onderneming om het tentoon te kunnen stellen. Het schepsel werd in 2011 ontdekt, toen een oliemijnwerker het per ongeluk tijdens zijn werk vond.

Het heeft na de ontdekking meer dan 7.000 uren in zes jaren geduurd voor de onderzoekers klaar waren met het testen van de overblijfselen en ze klaar te maken om tentoongesteld te worden in het Royal Tyrrell Museum. Daar hebben bezoekers nu de kans om de meest levensechte dinosaurus te bezichtigen die de wereld tot nu toe heeft gezien.