Fujifilm en Bioaster willen snelle detectietest voor ebola ontwikkelen

Een man neemt deel aan een klinische studie met het ebolavaccin in Liberia.
GETTY Een man neemt deel aan een klinische studie met het ebolavaccin in Liberia.
De Japanse groep Fujifilm heeft een contract getekend met het Franse onderzoeksbureau voor technologie Bioaster, om samen een test te ontwikkelen die de snelle detectie van het ebolavirus mogelijk maakt. Dat meldt Fujifilm.

"De gezamenlijke studie moet een draagbaar diagnostisch systeem ontwikkelen, klein en eenvoudig, om (het virus) snel te detecteren, en moet tegelijkertijd informatie verschaffen die vergelijkbaar is met die van moleculaire tests", aldus Fujifilm. "Het is belangrijk om nieuwe methodes uit te vinden om alle sporen van de ziekte op het terrein te elimineren" of om de ziekte "in een vroegtijdig stadium" te ontdekken en in dat geval "de eerste antwoorden te bieden om de besmettingsketen te doorbreken en het gebruik van vaccins en medicatie te optimaliseren".

Fujifilm, dat gespecialiseerd is in beeldtechnologie, wil zijn "zeer gevoelige detectietechnologie" van de griep toepassen op ebola. Die technologie, die in 2011 werd ontwikkeld, kan het griepvirus binnen 3 tot 15 minuten detecteren door middel van twee antilichamen. Bioaster zal van zijn kant de ebola-antilichamen ter beschikking stellen die het ontwikkelt.

De huidige ebolatesten, gebaseerd op de genetische detectie van het virus, duren gemiddeld twee uur en kunnen enkel in laboratoria gebeuren. Verschillende teams uit Japan, de Verenigde Staten en Frankrijk onderzoeken hoe dat proces versneld kan worden.

Fujifilm heeft onlangs expertise ontwikkeld rond ebola door zijn griepmedicijn Avigan, dat mogelijk ook werkt tegen ebola. Het middel werd al in Nigeria gebruikt.