Fans van apocalyptische films en series zoals The Walking Dead kunnen beter om met pandemie volgens nieuwe studie

The Walking Dead
Goed nieuws voor fans van films en series over het einde van de wereld, dodelijke virussen of zombies. Onderzoek is tot de conclusie gekomen dat kijken naar bijvoorbeeld Contagion of The Walking Dead helpt om verwerkingsstrategieën te ontwikkelen en die kunnen van nut zijn in het echte leven. Bij de uitbraak van een pandemie bijvoorbeeld, zoals met het nieuwe coronavirus.

De studie werd uitgevoerd door de Universiteit van Aarhus in Zweden en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Social Psychology and Personality Science, waar het door andere wetenschappers onder de loep wordt genomen.

Volgens een van de auteurs van het onderzoek – psycholoog Mathias Clasen – kunnen films mensen helpen om zich voor te bereiden op vreselijke situaties, op dezelfde manier dat onze verbeelding ons toelaat om ons voor te bereiden op bijvoorbeeld een date of een sollicitatie.


“Als je veel films over het einde van de wereld bekeken hebt, zal je op een manier al ervaren hebben wat sociale onrust of quarantaine is of hoe mensen kunnen reageren na een vreselijke catastrofe. In vergelijking met iemand die nog nooit een simulatie gezien heeft over het einde van de wereld, ben je dan in het voordeel”, aldus Clasen in de Britse krant The Guardian.

Een scène uit The Walking Dead.
Photo News Een scène uit The Walking Dead.

Volgens de studie toonden fans van horrorfilms een grotere veerkracht tijdens de pandemie. Fans van apocalyptische films en zombiefilms bleken daarnaast ook beter voorbereid te zijn om met de corona-uitbraak om te gaan. “Deze mensen weten wat ze moeten doen”, aldus psycholoog Coltan Scrivner van de Universiteit van Chicago. “Met uitzondering van het toiletpapier weten ze bijvoorbeeld wat ze moeten kopen in de winkel om te overleven.”

In totaal werden 310 vrijwilligers ondervraagd over hun filmvoorkeuren. Vervolgens werd hen gevraagd hoe voorbereid ze zich voelden op de pandemie en welke mate van angst, depressie en slapeloosheid ze ervaren hadden. Fans van horrorfilms leken minder stress te hebben dan anderen. Wie graag apocalyptische films keek, was zowel mentaal als praktisch ook beter voorbereid.

Lees ook: Trucker (51) betuigt spijt op Facebook voor deelname aan feestje en sterft dag later aan Covid-19
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nick Lersberghe

  @Filiep Lapeire Waarom zo zuur? Dit is vrij nuttig om te weten. Denk je dat een wetenschapper geld verdiend aan onderzoek doen? Geld komt en gaat naar een institutie, niet naar het individu. Doe geen uitspraken als je totaal geen idee hebt hoe het er in het echt uitziet.

 • Martine Depasse

  Allez, chance dat ik the walking dead gekeken heb. Nu weet ik dat ik pijl en boog en een samoeraizwaard moet gaan kopen bij de volgende lockdown...

 • Filiep Lapeire

  Wat een meerwaarde de geld verspilling om tot dergelijke onzinvolle vaststellingen te komen houd maar niet op, nu ja er zijn er dus (wetenschappers genoemd) die daar goed hun zakken mee kunnen vullen.

 • Philip Van Hecke

  Goed om weten! Misschien ook goed om weten, is dat Aarhus niet in Zweden ligt, maar in Denemarken.