Extreem groot lawinegevaar: vijf doden en één vermiste (28) in Oostenrijkse en Franse Alpen

Drie skiërs sterven in lawine in Oostenrijk, vierde nog vermist: nog meter sneeuw verwacht tegen dinsdag, hoogste lawinegevaar in Tirol

AFP
In delen van Oostenrijk geldt morgen code 5 voor lawinegevaar. Dat is het hoogste lawinewaarschuwingsniveau en komt weinig voor. Drie Duitsers zijn gisterenavond om het leven gekomen door een lawine in het Oostenrijkse Lech. Een vierde persoon wordt vermist. Nog minstens tot dinsdag komt er geen einde aan het aanhoudende slechte weer. In de Haute-Savoie, in de Franse Alpen, zijn twee pistewerkers om het leven gekomen toen zij preventief een lawine probeerden te veroorzaken met een explosief. Vermoedelijk is er iets misgegaan toen zij de explosieven in gereedheid brachten. Momenteel is het lawinerisico in de Alpen zeer hoog en worden lawines kunstmatig opgewekt. 

Volgens de Oostenrijkse politie zijn de slachtoffers mannen van 57, 36 en 32 jaar oud. Ze kwamen uit het zuiden van Duitsland. De vermiste is 28 jaar oud. De vier waren met elkaar bevriend en samen aan het skiën.

Het was de echtgenote van een van de vier die gisterenavond alarm sloeg. Dankzij het signaal van hun mobiele telefoons wisten de reddingsploegen waar ze waren. De drie lichamen werden rond 23 uur gevonden. De slachtoffers hadden verwondingen en vertoonden verstikkingsverschijnselen. Het viertal ging waarschijnlijk off-piste skiën, waarna ze door de sneeuwmassa werden verrast. Ze hadden een nooduitrusting bij zich, maar ondanks geactiveerde airbags raakten ze toch bedolven.

AFP

Code 5 lawinegevaar

In delen van Oostenrijk geldt morgen opnieuw code 5 voor lawinegevaar. Dat is het allerhoogste lawinewaarschuwingsniveau en komt maar zeer weinig voor. De autoriteiten in Tirol hebben hiertoe besloten vanwege nieuwe sneeuwval die vanaf vandaag op sommige plekken een meter verse sneeuw brengt.

Volgens de meteorologen zijn er niet alleen in de noordelijke Alpen grotere hoeveelheden sneeuw te verwachten, maar ook op de belangrijke Oostenrijks-Italiaanse Brenner-grenspas. Maar verbetering is in zicht. Na dinsdag verwachten de weerdiensten dat het lawinerisico snel afneemt.

Archiefbeeld.
REUTERS Archiefbeeld.

Reddingswerkers

Het ongeval met de twee pistewerkers in Frankrijk gebeurde iets voor 08.30 uur op een hoogte van zowat 1.800 meter. De twee werknemers van het skistation van Morillon, bij de Pointe de Cupoire, waren met explosieven aan het werk om op een gecontroleerde manier lawines op te wekken. Dat gebeurt elk jaar voor de opening van de skipistes in de regio om het lawinegevaar te verminderen. Speurders zijn ter plaatse om de juiste omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Météo France heeft gewaarschuwd voor een hoog risico op lawines (niveau 4 op een schaal van 5) vandaag in Savoie en Haute-Savoie vanwege hevige sneeuwval op de bergmassieven. Daardoor riskeert het sneeuwpakket minder stabiel te worden, waardoor de kans op lawines groter wordt, zelfs in minder hoog gelegen gebieden.

EPA

1.300 personen vast door lawine in Duitsland

In het Duitse skigebied Balderschwang, in het zuiden van het land, zitten 1.300 inwoners en toeristen vast omdat de weg naar het dorp vanuit beide kanten dicht is. Via de Oostenrijkse kant verspert een lawine de doorgang, langs Duitse kant gesloten is de weg eveneens dicht door lawinegevaar. Voorlopig is een evacuatie niet aan de orde: de elektriciteitsvoorziening is intact en er zijn nog voldoende voorraden.

AFP

Nog extra meter sneeuw tot dinsdag

Omdat het opnieuw gesneeuwd heeft zal niet enkel in de regio Arlberg het gevaar op lawines toenemen, waar nu al tot 60 lawines per dag gecontroleerd worden ontploft. Op grote hoogte wordt tegen dinsdag rond een meter en meer verse sneeuw verwacht. Op een aantal plaatsen in Oostenrijk heeft het de laatste honderd jaar niet meer zo veel gesneeuwd in januari.

AFP
(Archieffoto)
iStock (Archieffoto)
EPA

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jos indigne

    Winterpret noemen ze dat dan ............ellende ja , sterkte aan familie vrienden en kennissen van alle slachtoffers