Explosieve uitbarsting vulkaan Kilauea op Hawaï, as en stenen kilometers ver de lucht in geslingerd

AP
De al enkele weken actieve vulkaan Kilauea op Hawaii is explosief uitgebarsten. Er zijn dikke rookwolken te zien en as wordt kilometers de lucht in geslingerd. De Amerikaanse seismologische dienst USGS had daarvoor al gewaarschuwd, nadat afgelopen weekeinde een nieuwe scheur van 300 meter lang was ontdekt waaruit lava stroomde.

De autoriteiten gaven meteen opdracht tot verdere evacuaties. De Civiele Bescherming van Hawaii waarschuwt in een noodbericht dat de aswolk de ruime omgeving zal bedekken en vraagt de bevolking binnen te blijven. Ook is het verstandig de ramen dicht te houden omdat de kans groot is dat de wind giftige gassen, zoals zwaveldioxide, aanvoert. Het nabijgelegen Hilo - met 43.000 inwoners de grootste stad op het eiland Hawaï - dreigt te worden getroffen door het neervallende as en stenen die tientallen kilometers ver kunnen neerkomen.

De uitbarsting werd rond 5u30 lokale tijd vastgelegd door de Amerikaanse geologische dienst (zie foto boven). As en stenen werden meer dan negen kilometer hoog de lucht in geslingerd. De website van de overheidsdienst ligt ondertussen plat omdat te veel mensen informatie opzoeken.

De laatste keer dat de top van de Kilauea ontplofte was in 1924. Het natuurgeweld hield destijds zeventien dagen aan.

Ook nu moet rekening worden gehouden met meer en wellicht spectaculairder vuurwerk. "Deze uitbarsting heeft de druk tijdelijk verlicht", zei USGS-geoloog Michelle Coombs tijdens een persconferentie. "We kunnen nog grotere, krachtiger manifestaties krijgen. Dit zou de eerste van een reeks geweldige explosies in de krater kunnen zijn."

Rotsblokken

Vanmiddag al werden er gigantische rotsblokken de lucht in gespuwd. Ze kunnen wel twee meter in doorsnee zijn en werden tot een kilometer ver weggeslingerd.

De vulkaanuitbarsting zorgde al voor de verwoesting van tientallen huizen en de evacuatie van vele Hawaïanen. De rotsblokken die nu ook nog de vulkaan uitkomen kunnen flinke schade aanrichten. Op de foto van Reuters onderaan is zo'n gebarsten steen te zien, hij knalde vandaag uit de krater. Voor de steen op de grond in twee brak, was hij zo'n 60 centimeter groot. De autoriteiten waarschuwen dat het nog veel erger kan worden. Er wordt gevreesd dat er meer en grotere blokken zullen volgen, die zelfs zo groot als auto’s kunnen zijn.

REUTERS

Een van de actiefste vulkanen ter wereld

De Kilauea is een van de actiefste vulkanen ter wereld. De lava van de vulkaan kan uit de krater stromen, maar kan ook uit scheuren in de grond naar boven komen. De as die op dit moment uit de vulkaan omhoog stijgt is zelfs vanuit het International Space Station te zien. Als gevolg van de vulkaanuitbarsting van twee weken geleden is het eiland getroffen door een serie zware aardbevingen.

Het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau meldde twee bevingen die kort na elkaar plaatsvonden met elk een kracht van 5,7 op de schaal van Richter.

Photo News
REUTERS
EPA
AFP
Photo News
AFP
AP
AFP20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Ongena

  Zoveel rook en CO2!!

 • LUC SMEULDERS

  er gaan meer vulkanen uitbarsten yelow stone ?

 • Lawrence Carrein

  Als je meer foto’s wil hebben, moet je zoeken achter assesteen op google images!

 • Kris Verbeek

  Dat heb je nu eenmaal wanneer men op een van de actiefste vulkanen ter wereld woont. Ik persoonlijk begrijp dat niet. Maar ja, de grond zal daar goedkoop zijn?

 • Bernd Vaes

  En wat is daar nu speciaal aan? Dat gebeurt om de haverklap ergens op aarde...