Europese Vega-raket met Sentinel-satelliet gelanceerd

Van op de basis Kourou in Frans-Guyana heeft deze nacht een Europese Vega-draagraket met succes de Europese aardobservatiesatelliet Sentinel-2A gelanceerd.

Op 50 jaar tijd zijn van op Kourou reeds 446 satellieten gelanceerd. Arianespace vuurt er de zware Ariane-5 draagraket af, de Russische middengewicht Sojoez en de "lichte" Vega, waarin slechts zeven Europese landen deelnemen, waaronder België.

Tegen 2020 wil Arianespace een eerste Ariane-6 lanceren, de nieuwe zware Europese draagraket waarvoor de "ESA-Top" in december in Luxemburg groen licht heeft gegeven. Op de lanceerbasis zijn reeds de eerste werken voor Ariane-6 begonnen.

De lancering van de Vega met Sentinel-2A was de vijfde van op Kourou dit jaar: twee Vega's, twee Ariane-5 en één Sojoez. Arianespace wil dit jaar aan twaalf starts op Kourou komen.

Ceo Stéphane Israël van Arianespace zei dat er in het orderboekje nu 39 satellieten staan: 23 voor Ariane-5, 5 voor Sojoez en 11 voor Vega. "Wij hebben het grootste orderboekje van de (ruimtevaart)industrie", beklemtoonde hij.

De eerste Vega steeg in februari 2012 op. De Sentinel-2A is de vijfde door deze raket gelanceerde kunstmaan en was op 21 april op Kourou aangekomen. Het pas - vlekkeloos - gelanceerde tuig is ondertussen "in functionele staat" bevonden, wat opnieuw voor opluchting zorgde in het vluchtleidingscentrum.

EPA