Europese ruimtetaxi IXV met succes getest

AFP
Een Europese experimentele spaceshuttle heeft vandaag met succes een eerste en wellicht enige test doorstaan, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld. "ESA heeft een nieuw hoofdstuk aangesneden in termen van terugkeermogelijkheid en herbruikbaarheid", aldus directeur-generaal Jean-Jacques Dordain.

Om 14.40 uur (Belgische tijd) steeg vanop de Europese ruimtehaven Kourou in Frans-Guayana de vierde Europese Vega-raket op. Die liet op 348 km hoogte zijn "passagier" los, de onbemande IXV die een prototype van spaceshuttle is.

Gelijkend op een vliegend strijkijzer of vliegende kruimeldief klom het toestel naar een hoogte van 413 km, om dan naar de aarde terug te keren. Meer dan 300 geavanceerde en conventionele sensoren verzamelden een grote hoeveelheid data.

De snelheid van 7,5 km per seconde tijdens de duik in de atmosfeer creëerde dezelfde condities als voor ruimetetuigen die naar de Aarde terugkeren.

Een valschermsysteem remde de snelheid van het vijf meter lange en zowat twee ton wegende ruimtetuig verder af, waarna de IXV veilig in de Stille Oceaan neerplofte. Een schip moet het ongevleugelde toestel bergen.

Bedoeling van de, volgens gezaghebbend ruimtevaartjournalist Peter B. de Selding in totaal 210 miljoen euro kostende missie, was technologie voor terugkeer van ruimtetuigen uit te testen. ESA deed dienaangaande in 1998 reeds ervaring op met de succesvolle missie van de ARD-capsule.

Een mogelijke volgende stap is het lanceren met een Vega van het herbruikbare ruimtevliegtuig Pride dat dan op een landingsbaan moet neerstrijken.

België is één van de zeven landen die aan het project deelnamen.

AFP
AFP