Europese primeur voor Middelheimziekenhuis: nieuwe hartklep via kijkoperatie

PHOTO_NEWS
Het hartchirurgieteam van het Middelheimziekenhuis (ZNA-groep) heeft vorige week voor het eerst in Europa een nieuwe hartklep in een kloppend hart geplaatst, met een kijkoperatie. Dat meldt ZNA vandaag. De methode is minder ingrijpend dan de traditionele manier via een openhartoperatie.

In het hart zitten verschillende kleppen die de bloedstroom in het hart regelen door terugstromend bloed tegen te gaan. Wanneer de klep onvoldoende functioneert, vloeit bloed terug en kan kortademigheid ontstaan door vochtopstapeling. Dat was ook het geval bij een 85-jarige vrouw bij wie de zogenaamde mitralisklep niet goed werkte.

De operatie tot nu toe is volgens artsen ingrijpend. De borstkas wordt opengemaakt en het hart wordt stilgelegd, waarna het wordt opengesneden om de klep te vervangen. Die ingreep duurt uren en achteraf zorgt het openmaken van de borstkas voor pijn, een langer verblijf op de afdeling intensieve zorgen en een langere hospitalisatie.

Internationale proef

In het ZNA-ziekenhuis werd op 27 november een drastisch andere aanpak uitgevoerd. "Via een insnede van zo'n 3 centimeter onder de linkertepel werd het hart aangeprikt en werd de slecht functionerende klep behandeld door het plaatsen van een nieuwe klep. Het hart bleef intussen normaal kloppen en de ingreep nam twintig minuten in beslag", zegt de behandelende cardioloog Stefan Verheye. "Na ruim een dag op intensieve zorg, mag de patiënte binnenkort het ziekenhuis verlaten. Zij ervaart nu al een verbetering van de kortademigheid." Er volgt nog een revalidatietraject.

De ingreep, die volgens ZNA de eerste in Europa was, is naar verluidt een succes. Het team hoopt op termijn meer patiënten met dergelijke problemen te helpen. Er wordt benadrukt dat het voorlopig om een internationale proef gaat. Omdat de ingreep nog niet commercieel beschikbaar is, is een kostenvergelijking tussen de verschillende methodes vooralsnog moeilijk.