Europese landen stoten minder CO2 uit, maar 2030-doelstellingen zijn nog niet in zicht

Een windmolenpark voor de Belgische kust.
Photo News Een windmolenpark voor de Belgische kust.
De EU-landen hebben hun CO2-uitstoot met 2 procent verminderd in 2018. Dat blijkt uit onderzoek van de European Environment Agency (EEA). Om de klimaatdoelstellingen tegen 2030 te halen, moet echter een tandje worden bijgestoken. Vooral de transportsector blijft een zorgenkind.

Eerst het goede nieuws: de analyse van het EEA toont aan dat de EU goed op weg is om haar 2020-doelstelling, om tegen dan 20 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990, te halen. Voorlopige data van de lidstaten tonen aan dat de CO2-emissie in 2018 met 2 procent verder gedaald is, wat de totale reductie op 23,2 procent brengt ten opzichte van 1990.

Ander verhaal

Dat wil echter niet zeggen dat het al rozengeur en maneschijn is. De prognoses voor 2030 vertellen immers een ander verhaal. De ambitie is om tegen dan naar een reductie van 40 procent te gaan. Maar volgens de EEA zal, met het huidige beleid van de lidstaten, de teller stoppen op zo’n 30 procent minder uitstoot. Als het geplande beleid het komende decennium ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zou dat een reductie van 36 procent kunnen worden.

Volgens het rapport zouden enkel Griekenland, Portugal en Zweden hun 2030-doelen halen met hun huidige en geplande maatregelen. Zeven andere lidstaten, waaronder België, denken hun doelstellingen te kunnen halen met extra beleid. 

Transportsector

Zoals wel vaker is ook in het EEA-rapport de transportsector het zorgenkind in het klimaatverhaal. De sector maakt immers maar traag vooruitgang, klinkt het. De doelstelling om tegen 2020 6 procent minder uit te stoten ten opzichte van 2010, wordt bijlange na niet gehaald. In 2017 (het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn) bedroeg de reductie amper 3,4 procent, en volgens sommige metingen zelfs maar 2,3 procent.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  om de doelstellen te kunnen halen moet men eerst dringend de bevolkungsdichtheid aanpakken.

 • Marco Maerten

  Ferdinand,China is volop bezig aan inhaalbeweging wat alternatieve (klimaatneutrale) energie betreft,ze moeten wel volgen want zelfs in de VS zijn er ondanks Trump steeds meer bedrijven die zelf initiatief nemen inzake klimaatneutraal beleid,zeker in de staat Californie.Dat noemt men transitie en brengt in overgang uiteraard tijdelijk problemen mee die zich achteraf terugbetalen.

 • william Masson

  Klopt Ferdinand alleen kan de zelf verklaarde hoogopgeleide klimaataanhang absoluut niet rekenen laat staan in absolute cijfers vandaar het zielig gemekker over België en hun idiote verklaringen dat China het beter zou doen . Aantal inwoners nemen ze gewoon niet mee alleen een procentuele benadering, lachwekkend.

 • Ferdinand Engelbeen

  Volgens de cijfers van 2018 is de CO2 uitstoot van China met 4,7% toegenomen, terwijl die in de VS en Europa is gedaald. Ook per hoofd van de bevolking is China de EU al gepasseerd, alleen zijn ze met een miljard meer mensen. Dus is Europa volop bezig economische zelfmoord te plegen met hun steeds duurder wordende energie, waardoor ze door China uit de wereldmarkt worden gedrukt. Dank zij het akkoord van Parijs, waar China noch India aan CO2 reductie moeten doen...

 • Guy Van Severen

  En de andere werelddelen ? Geef eens de exacte cijfers aub !