Europa zet licht op groen voor ontwikkeling "goedkopere" Ariane-6

De Ariane-6 zal vermoedelijk gebruiksklaar zijn in 2020.
AP De Ariane-6 zal vermoedelijk gebruiksklaar zijn in 2020.
De ministerconferentie van het Europese Ruimtevaartbureau ESA heeft de ontwikkeling van de Ariane-6 goedgekeurd. Dat is de opvolger van de succesvolle Ariane-5 en het Europese antwoord op de goedkopere satellietlanceringen die het Amerikaanse bedrijf SpaceX aanbiedt.

Het licht werd op groen gezet tijdens een conferentie in Luxemburg, waar ook een akkoord werd bereikt over de financiering van het ISS en een nieuwe Marsjeep.

De Ariane-5 is in gebruik sinds het midden van de jaren 90 en werd marktleider in het lanceren van grote commerciële satellieten. Maar die positie komt in het gedrang nu andere spelers, waaronder SpaceX, dezelfde diensten aanbieden voor lagere prijzen.

4 miljard euro

SpaceX biedt lanceringen aan voor zo'n 50 miljoen euro, terwijl de gemiddelde lanceringsprijs met de Ariane-5 130 miljoen euro bedraagt.

Om de kosten te reduceren, worden voor de Ariane-6 modernere productiemethodes toegepast. Omdat het modulaire ontwerp kan worden afgestemd op een breed scala van satellieten en missies, zal elke draagraket bovendien vaker ingezet kunnen worden. ESA hoopt op die manier lanceringen te kunnen aanbieden voor 70 à 90 miljoen euro.

De ministers kwamen overeen 4 miljard euro op te hoesten voor de ontwikkeling van de Ariane-6 én een opwaardering van de Vegaraket, die ESA in Italië bouwt.