Europa wil CO2-plafonds voor bestelwagens

De Europese Commissie wil vanaf 2014 de CO2-uitstoot van bestelwagens aan banden leggen. Bedoeling is dat de bestelwagens tegen 2020 gemiddeld nog slechts 135 gram per kilometer uitstoten.
"Dit voorstel is een nieuwe belangrijke stap in de Europese strijd tegen klimaatverandering. We verzekeren zo niet alleen dat de producenten van bestelwagens een inspanning leveren, de consumenten zullen ook besparen op brandstofkosten", lichtte eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas toe.
 
De gemiddelde uitstoot van bestelwagens moet in de periode tussen 2014 en 2016 gereduceerd worden tot gemiddeld 175 gram per kilometer. Tegen 2020 moet een gemiddelde uitstoot van 135 gram per kilometer bereikt worden. Producenten die de normen niet halen, riskeren een boete die berekend wordt op basis van de mate van overschrijding van de normen en het aantal verkochte voertuigen. Vanaf 2019 kost elke extra gram per kilometer een producent 120 euro per voertuig.
 
De voorbije maanden werd stevig lobbywerk verricht om het voorstel van de Commissie bij te sturen. Zowel producenten als regeringen waarschuwden het dagelijks bestuur van de Europese Unie voor een al te strenge aanpak in deze tijden van terugvallende verkoopcijfers. (belga/bdr)