Europa start lancering "datasnelweg" in de ruimte

EPA
Europa is gestart met het uitrollen van een "datasnelweg" in de ruimte. De bedoeling daarbij is om via lasertechniek informatie van bestaande satellieten in te zamelen en razendsnel naar de aarde terug te sturen. Gisteren werd vanop de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan een eerste protonraket gelanceerd, die het project van ruimtevaartorganisatie ESA en Airbus vorm moet geven.

De raket had een 5.175 kilogram zware telecomsatelliet Eutelsat 9B aan boord. Daaraan wordt een 50 kilo zwaar relaisstation EDRS-A gekoppeld, die als zender zal fungeren. De satelliet heeft een vlucht van negen uur voor de boeg, voor hij in een baan van de aarde, op ongeveer 36.000 kilometer hoogte, zal worden geplaatst.

Het supersnelle communicatienetwerk kan bijvoorbeeld dienen om hulpoperaties bij natuurrampen, of grensbewaking efficiënter te doen verlopen. Nu kan het soms uren duren voor satellietbeelden de aarde hebben bereikt. Het project kost 500 miljoen euro, waarvan 140 miljoen afkomstig van Airbus.

Het tweede EDRS-station met een eigen satelliet is gepland voor 2017. Daarna zouden er nog twee extra stations moeten komen, om een volledige dekking te hebben. De eerste diensten worden deze zomer aangeboden, vanaf twee bestaande Copernicus-satellieten.