Europa bouwt ruimtestofzuiger die grote afvalhoop rond de aarde moet terugdringen

ESA
Europa wil een speciaal vaartuig bouwen dat satellieten gaat opruimen. Dit moet de hoeveelheid ruimteafval in een baan rond de aarde terugdringen. Zulke ‘ruimtestofzuigers’ bestaan momenteel nog niet.

Het is de bedoeling dat de bewuste schoonmaaksonde, die de naam ‘ClearSpace-1' kreeg, in 2025 voor het eerst een testvlucht uitvoert. 

Robotarmen

Bij zijn eerste experimentele missie moet de ClearSpace-1 een onderdeel van een oude Europese raket oppikken op ongeveer 700 kilometer hoogte. Robotarmen moeten het onderdeel van 100 kilo vastpakken. Samen moeten ze dan uit een baan rond de aarde zakken, zodat ze gecontroleerd vergaan in de dampkring.

Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA draaien er momenteel bijna 2.000 actieve satellieten in een baan rond de aarde, evenals meer dan 3.000 satellieten die het niet meer doen. Ook zijn er veel raketonderdelen. Ze hebben een snelheid van zo’n 27.000 kilometer per uur.

Stel je voor hoe gevaarlijk scheepvaart zou zijn als alle schepen die ooit zijn vergaan nog steeds op de zeespiegel zouden dobberen. Zo ziet de baan rond de aarde eruit en dat kan niet langer

ESA

Als twee brokstukken tegen elkaar botsen, vallen ze uit elkaar in meer delen, die ook schade kunnen aanrichten en moeilijker in de gaten te houden zijn.

Nog meer afval

De hoeveelheid ruimteafval zal de komende jaren flink stijgen. Bedrijven als SpaceX willen duizenden kleine satellieten lanceren om mensen internettoegang te bieden. 

“We hebben een sleepkabel nodig die kapotte satellieten weghaalt uit deze drukke omgeving”, aldus het Zwitserse ClearSpace. De ESA voegt toe: “Stel je voor hoe gevaarlijk scheepvaart zou zijn als alle schepen die ooit zijn vergaan nog steeds op de zeespiegel zouden dobberen. Zo ziet de baan rond de aarde eruit en dat kan niet langer.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kevin Buekenhoudt

  Aub zeg... ze slagen er nog niet in om een flesje plastic uit zee te vangen om te recycleren...

 • Nadine Abe

  Europa kan de grootte JAN uithangen , het zijn toch de belastingbetalers die er voor betalen .

 • Albert Hendrix

  Ruimte stofzuiger daar hebben ze geld voor wie heeft het meeste van die roomel in de ruimte geschoten de Amerikanen en de Russen

 • Hans Peeters

  Zal wel bij in klimaattaks verrekend worden.

 • louis van hoeylandt

  dat is dan om de amerikaans rommel op te ruimen ..wat gaat ons dat kosten?