Europa bekijkt beleidswijziging biobrandstoffen

De Sloveense premier en huidig EU-voorzitter Janez Jansa sluit niet uit dat de Europese Unie haar doelstelling over de promotie van biobrandstoffen zal moeten herzien of amenderen. Dat heeft hij donderdag in Brussel verklaard na afloop van een discussie onder de staatshoofden en regeringsleiders over het klimaat- en energiebeleid.

Controverse
De EU wil dat in 2020 tien procent van het brandstofverbruik in de lidstaten bestaat uit biobrandstoffen. Deze brandstoffen vormen echter steeds meer onderwerp van controverse. Milieuorganisaties en VN-agentschappen hebben erop gewezen dat de productie van palmolie, maïs, soja en andere gewassen met het oog op biobrandstoffen een verminderde voedselproductie en ontbossing in de hand werkt.

Diepgaande analyse
"Dit onderwerp is aan bod gekomen", bevestigde Jansa. Volgens hem waren de leiders het erover eens dat de problematiek een diepgaande analyse verdiend. "We moeten antwoorden vinden op de vragen die opgeworpen worden. Ik sluit niet uit dat we deze doelstelling moeten herzien of amenderen, maar op dit moment liggen er nog geen concrete elementen op tafel", zo verklaarde de Sloveense premier. (belga/mvl)

UNKNOWN