ESA-top: Signalen van verkeerd gelanceerde Galileo-satelliet werken en zijn ontvangen

Een Sojoez-raket met Galileo-satellieten aan boord
REUTERS Een Sojoez-raket met Galileo-satellieten aan boord
In de marge van de ministerconferentie van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in Luxemburg-stad heeft directeur Didier Faivre van de divisie "navigatie" van de organisatie met zetel in Parijs vandaag met "goed nieuws" uitgepakt in verband met één van de twee verkeerd gelanceerde Galileo-satellieten. De baan van de kunstmaan is succesvol opgekrikt, en uitgezonden signalen zijn opgepikt.

Gelanceerd van op Kourou in Frans-Guyana zette in augustus een Russische-Fregat draagraket twee satellieten van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo in een te lage baan af. Specialisten beslisten daarop met de boordmotoren de baan te verhogen, om de straling van de Van Allen-gordel rondom onze planeet te verminderen en om een nuttiger baan voor satellietnavigatie te verkrijgen. Naar de oorspronkelijk beoogde baan (cirkelvormig op 23.000 km hoogte) vliegen was daarbij op voorhand uitgesloten.

Voor de eerste satelliet is het manoeuvre alvast gelukt: het laagste punt van de baan ("perigeum" in het jargon) steeg van 13.800 naar 17.400 km hoogte. Bovendien zijn eind vorige week de signalen aangezet en die zijn wereldwijd ontvangen. De Galileo-5 bevindt zich aldus in een stabiele en veilige baan, met nog voldoende brandstof voor twaalf jaar, zei Faivre.

"We kunnen werken, tenminste wat betreft de testfase (...), en wij hebben zelfs nog hoop dat deze satelliet voor navigatie kan worden gebruikt", aldus het ESA-hoofd voor navigatie.

Specialisten onderzoeken nu de mogelijkheid of de satelliet effectief ooit nog deel zou kunnen uitmaken van het operationele netwerk.

Vooraf was gezegd dat bij succes van de operatie voor Galileo-5, de zesde hetzelfde traject zou gaan volgen. Dit zou in de "komende dagen" gebeuren.

Faivre maakte bekend dat twaalf van de volgende Galileo's met drie Ariane-5 draagraketten zullen vertrekken, en acht met twee Sojoez-draagraketten, dit alles voor 2017.

De mislukte lancering was te wijten aan een bevroren leiding in de bovenste Fregat-trap van de Sojoez.

Galileo is een ambitieus gezamenlijk project van de Europese Unie en ESA. Het is een in wezen civiel en performanter antwoord op de in wezen militaire gps van de VS en het Russische Glonass. Er zijn eerder al vier testsatellieten gelanceerd.