Enorme asteroïde zal over 10 jaar rakelings langs Aarde scheren

Een illustratief beeld van een asteroïde die langs de Aarde passeert.
Shutterstock Een illustratief beeld van een asteroïde die langs de Aarde passeert.
De Aarde krijgt over 10 jaar het bezoek van een enorme asteroïde. Apophis – genoemd naar de Egyptische god van de chaos – is met zijn doorsnede van 340 meter groter dan de Eiffeltoren en zal ons op een afstand van 31.000 kilometer passeren. Dat lijkt misschien ver, maar in astronomische termen is dat ‘rakelings’. Meer nog, het is de hoogte waarop enkele van onze satellieten rond de Aarde draaien. Volgens de NASA is de kans op een inslag evenwel ‘miniem’.

13 april 2029 is de dag dat het zal gebeuren. Wie dan naar de hemel kijkt, zal Apophis zelfs zonder telescoop kunnen waarnemen. Als een lichtpuntje dat steeds helderder en sneller zal worden en door de hemel zal suizen. Volgens de NASA – die de kans dat het ooit tot een inslag komt, schat op minder dan 1 op 100.000 – is het vooral een opportuniteit om zo’n groot hemellichaam van erg dichtbij te bestuderen. De meeste asteroïden die de Aarde passeren zijn veel kleiner.

NASA

De NASA verspreidde deze week een animatie van de passage van Apophis. Daarop is te zien hoe de asteroïde dichterbij komt dan sommige van onze satellieten die rond de Aarde draaien (aangeduid als blauwe stippen), maar nog niet in de buurt zit van het internationaal ruimtestation ISS (te zien als een paarse stip). Het ISS vliegt immers op een hoogte van ongeveer 400 kilometer.


“De passage van Apophis in 2029 wordt in elk geval een enorme opportuniteit voor de wetenschap”, zegt Marina Brozovic, een radarwetenschapper van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. Ze houdt zich bezig met de studie van ruimteobjecten in de buurt van de Aarde door middel van radars. “We zullen Apophis bestuderen met optische telescopen en radartelescopen. Met die laatste zullen we details kunnen zien aan de oppervlakte van de asteroïde van amper een paar meter groot.”

De asteroïde zal op de avond van 13 april – net voor middernacht Belgische tijd – op zijn dichtste punt bij de Aarde komen. Hij zal dan over de Atlantische Oceaan vliegen. Maar volgens de NASA zou hij in de uren daarvoor en daarna ook zichtbaar moeten zijn aan de hemel. Eerst in Australië en laatst in de Verenigde Staten, want hij zal zich naar het westen bewegen. Volgens de NASA zal hij snel vliegen en een afstand van de breedte van de maan afleggen in minder dan een minuut.

Hoewel de kans op een inslag miniem is – bij de ontdekking 15 jaar geleden werd ze nog berekend op 2,7 procent, maar intussen is ze bijgesteld tot minder dan 1 op 100.000 dat het óóit tot een botsing komt – zal de passage vermoedelijk wel een impact hebben op de asteroïde zelf. Op de baan die de asteroïde volgt, bijvoorbeeld, en op de manier waarop de asteroïde draait. Volgens de NASA zouden er zelfs kleine lawines kunnen ontstaan aan het oppervlak van het hemellichaam.

Ruimtetuig

Wetenschappers zitten deze week samen op de Planetary Defense Conference in het Amerikaanse Maryland om te bespreken hoe ze - vanuit wetenschappelijk oogpunt - het meeste uit de bijzondere passage kunnen halen. Er wordt zelfs besproken of het aangewezen is om er een ruimtetuig naartoe te sturen.

Apophis is gecategoriseerd als 1 van bijna 2.000 bekende ‘potentieel gevaarlijke asteroïden’. Door hem te bestuderen in 2029 hopen wetenschappers belangrijke info te verzamelen die ooit gebruikt kan worden voor het verdedigen van onze planeet tegen de potentiële inslag van een ander hemellichaam.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristof Cobbaut

  Octaaf de Smet. Helaas moet ik u wederom teleurstellen met het feit dat de zwaartekracht niet logaritmisch, maar dus wel evenredig verloopt .De algemene zwaartekrachtswet van Newton, voor de aantrekkingskracht met massa M1 en M2 op onderlinge afstand R is: F = G x M1 x M2 / R2.( Hier kan u tevens de valversnelling uit berekenen. )u ziet als u massa *4 doet, de valversnelling en zwaartekracht ok verviervoudigd wordt.

 • Octaaf De Smet

  kelvin dat valt te zien wat je als de echte realiteit ziet natuurlijk want uiteindelijk zijn we grotendeels een simulatie maar wat ik vertel komt allemaal uit boeken die uitgegeven zijn door erkende wetenschapers maar worden achtergehouden voor grote delen van de bevolking om te voorkomen dat er mensen verkeerde conclusies zouden trekken uit de cijfers metingen en formulas

 • Kelvin Janssen

  @octaaf de Smet volgens mij leeft u in een realiteit met andere natuurwetten zoals u uw ervaring omschrijft.

 • Nick Lersberghe

  Octaaf De Smet Ik wee niet waar je die informatie vandaan haalt maar ik ben vruj zeker dat alles ervan fout is. De massa van de aarde is niet significant veranderd, noch is de zwaartekracht anders. Het jaar 1850 heeft er al zeker niks mee te maken

 • Fatima De Clercq

  Daarstraks toen ik naar huis fietste reden er rakelings auto's voorbij mij. Max. 20 cm. Dat is rakelings.