Enkel Ardennen mogen hopen op witte kerst

De eerste sneeuw aan het Signaal van de Botrange op de Hoge Venen, archieffoto 10 december 2014.
PHOTO_NEWS De eerste sneeuw aan het Signaal van de Botrange op de Hoge Venen, archieffoto 10 december 2014.
Woensdag is er nog veel bewolking en zijn er perioden met regen. Vanaf de kust en in het westen wordt het snel droog, later volgen er ook enkele opklaringen. De maxima bedragen 6 graden in de Ardennen en ongeveer 10 graden elders, bij een matige wind. Kerstavond verloopt droog bij minima van -1 in Hoog-België en 3 à 5 graden elders.

Op kerstdag zelf schijnt de zon af en toe. In de late namiddag neemt de kans op een bui toe. Hoog in de Ardennen krijgt de neerslag een winters karakter, men mag er dus hopen op een witte kerst. De maxima liggen op 3 graden in de Ardennen en zowat 7 graden elders. De wind waait matig, aan zee vrij krachtig uit west tot noordwest.

De dagen na kerst vindt een overgang plaats naar winterweer. Vrijdag is het nog rustig en droog met opklaringen en wolkenvelden bij ongeveer 5 graden. Zaterdag is het grijs met regen of natte sneeuw over de westelijke helft van het land en natte sneeuw of sneeuw elders. Er staat bovendien ook een gure wind. Zondag komen nog enkele winterse buien voor.

Volgende week verloopt meestal droog met vorst in de nacht en temperaturen overdag amper boven het vriespunt.