Elon Musk's SpaceX lanceert succesvol Intelsat-satelliet

De lancering van de communicatiesatelliet voor Intelsat.
ap De lancering van de communicatiesatelliet voor Intelsat.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft gisterennacht met succes een communicatiesatelliet voor Intelsat gelanceerd, na een tweevoudig uitstel eerder in de week in de laatste tien seconden voor de lancering.

De Falcon 9-draagraket met satelliet aan boord steeg op om 23.38 uur GMT (01.38 uur Belgische tijd) vanop de basis Cape Canaveral. De nuttige lading bestond uit de Intelsat 35e.

"We hebben alles binnen onze mogelijkheden gedaan om te verzekeren dat alles goed zal verlopen", zei de topman van SpaceX, Elon Musk, op Twitter. De satelliet van de nieuwste generatie moet de draadloze verbinding verbeteren in Europa, Afrika en de Caraïben.

De satelliet was zo zwaar dat de eerste trap van de Falcon-9 alles uit de kast diende te halen. Terugkeren voor hergebruik zat er deze keer niet in. Het was ook de zwaarste nuttige lading ook voor de raket van SpaceX.

Het was de derde lancering van een Falcon-9 op twaalf dagen tijd, wat zeldzaam is in de moderne ruimtevaarttijden. Weliswaar vertrok één exemplaar van op de basis Vandenberg in Californië, naast de twee andere van op Cape Canaveral. Bij al dat lanceergeweld zijn in totaal twaalf kunstmanen in de ruimte gebracht.