Elon Musk presenteert zijn ruimteschip voor trip naar Mars

‘The Starship’ moet mensen tot bij de maan, Mars en ook nog verder brengen.
AFP ‘The Starship’ moet mensen tot bij de maan, Mars en ook nog verder brengen.
Ruimtevaartpionier Elon Musk heeft op zijn lanceerbasis in Texas een SpaceX-prototype gepresenteerd van een ruimtetuig dat op termijn onder meer een bemande reis naar de maan of naar Mars moet kunnen maken. Volgens Musk kan de eerste proefvlucht van zijn ‘Starship’ al over één of twee maanden plaatsvinden.

Starship ziet eruit als een roestvrijstalen kogel met twee vinnen aan de onderkant en drie motoren. Het ruimteschip is bijna 50 meter hoog, 9 meter breed en zou voorlopig tot zo’n 20 kilometer hoogte kunnen vliegen. Binnen een half jaar moet een hoogte van 200 kilometer kunnen worden gehaald, waardoor officieel sprake is van een ruimtevlucht. En op termijn moet het tuig mensen en vracht naar pakweg overal in ons zonnestelsel kunnen brengen.

De bedoeling is dat Starship ook weer veilig terugkeert op aarde en hergebruikt wordt. Volgens Musk is dat de enige manier om ruimtevaart rendabel te krijgen.

Elon Musk presenteert zijn nieuwe ruimtevaartuig. De presentatie werd gehouden op de elfde verjaardag van de eerste lancering van de Falcon, de eerste commerciële ruimteraket van Musk.
AP Elon Musk presenteert zijn nieuwe ruimtevaartuig. De presentatie werd gehouden op de elfde verjaardag van de eerste lancering van de Falcon, de eerste commerciële ruimteraket van Musk.

Tot honderd passagiers

Starship zal tot honderd - jawel, honderd - mensen naar de maan, Mars of andere bestemmingen kunnen brengen. En terugbrengen. Ook vrachtvervoer is mogelijk, wat de bouw van een basis op de natuurlijke satelliet van de aarde, of Mars, al wat dichterbij brengt.

Het ruimteschip kan niet zelf de ruimte in gaan. Het heeft daarvoor een enorme eerste trap nodig die de naam Super Heavy kreeg (eveneens herbruikbaar), en die uiteindelijk zelf ook de bekende commerciële ruimteraket Falcon naar de geschiedenisboeken kan verwijzen. Naargelang de aard van de missie is het aantal Raptor-motoren van het gevaarte aan te passen, tot 37 stuks als het nodig is, en minimaal wellicht 24. Met als nieuwigheid ook dat die op methaan draaien.

AFP
AFP

Vanaf 2025 al naar Mars?

SpaceX maakt zich sterk al vanaf 2025 mensen naar de rode planeet te kunnen brengen, terwijl het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA pas ten vroegste in de jaren dertig een bemande missie naar Mars voor mogelijk acht. 

Nog veel dichterbij hoopt het bedrijf volgens de gezaghebbende website space.com al binnen een half jaar een prototype van Starship in een baan rondom onze planeet brengen. Indien het testprogramma naar wens verloopt, kunnen al volgend jaar of zo mensen ermee reizen.

AFP19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  En maar zagen over fossiele brandstoffen om zijn elektrische rotzooi verkocht te krijgen en nu een nieuwigheid hij draait op methaan. Wauw . Hoeveel verbruikt dat spul en hoeveel woningen kan je met die hoeveelheid verwarmen ?

 • Freddy De Vos

  Al weer een aanslag op ons milieu!

 • Sharon Debeul

  Landen op Mars hoeft ook niet met de Starship te gebeuren. De Starship kan in een baan rond Mars blijven cirkelen en gaan en terugkomen van het oppervlak van Mars kan met een lander-module. Zo deden ze het ook op de Maan.

 • Sharon Debeul

  De starship hoeft niet te landen op Mars en dus ook niet opnieuw op te stijgen vanop Mars. Gewoon in orbit rond Mars blijven en met een lander op Mars afdalen. Zo werd dat op de maan ook gedaan.

 • Lore Kluwer

  Mensen, dit is slechts één trap, niet de hele ruimteraket.