Elon Musk: "Grootste bedreiging voor de mensheid is artificiële intelligentie"

epa
In een interview op een bijeenkomst van Amerikaanse gouverneurs stuurde de CEO van Tesla en SpaceX Elon Musk opnieuw aan op proactieve regulering van artificiële intelligentie (AI). De razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie vormt een "fundamentele bedreiging voor de menselijke beschaving."

"Gewoonlijk komen we pas met reguleringen op de proppen nadat er al enkele ongelukken zijn gebeurd", stelt Musk. "Eerst is er publieke verontwaardiging, vervolgens wetgeving. Dat duurde in het verleden wel eens lang, maar vormde nooit een bedreiging voor de mensheid als geheel."

"AI is een zeldzaam geval waar proactieve wetgeving noodzakelijk is", oordeelt de CEO. "Tegen de tijd dat we reactieve regulering hebben ontwikkeld voor AI, zal het te laat zijn." Wetgevers moeten onmiddellijk in actie schieten om een ongecontroleerde wapenwedloop in AI-technologie tegen te gaan, waarschuwt Musk.

"Ik heb toegang tot de meest geavanceerde artificiële intelligentie en ik denk dat we er heel ongerust moeten over zijn."

Geen benul

Musk waarschuwt al jaren voor de gevaren van AI, samen met andere grote figuren uit wetenschappelijke en technologische kringen, zoals fysicus Stephen Hawking en Microsoft-oprichter Bill Gates. "Ik blijf alarm slaan, maar tot ze robots in de straten zien die mensen afmaken, zullen de mensen niet weten hoe te reageren."

Volgens Musk kunnen we ons die dreiging niet goed voor de geest halen, omdat AI nogal theoretisch en als sciencefiction klinkt. "Ik heb toegang tot de meest geavanceerde artificiële intelligentie en ik denk dat we er heel ongerust moeten over zijn."

Stephen Hawking
ap Stephen Hawking

Deep intelligence

"Robots zullen tot álles in staat zijn." Dat kan leiden tot massaal jobverlies en sociale destabilisering. Maar het grootste gevaar schuilt in het gebruik van AI in een netwerk, de zogenaamde 'deep intelligence'. "AI kan een oorlog starten door 'fake news' te verspreiden, e-mailaccounts te vervalsen en informatie te manipuleren."

Musks investeringen in artificiële intelligentie dienden er naar eigen zeggen ook toe een oogje in het zeil te houden in de sector.

"AI kan een oorlog starten."
26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Philippe Horrix

  Isaac Asimov voorzag dit rees met drie wetten van robitica. Lees zijn boeken eens.

 • Jan De Cock

  Normale evolutie

 • Danny Veugelen

  Hehe heb die film precies ook al is gezien. Was me Will Smith. Ik vind alleszins super in wat voor tijd we leven. Alles waar ik als kind van droomde word waar. Zelfrijdende auto's, virtual reality, thuis aan Siri vragen om je lichten aan te doen, de rolluiken naar beneden. Je gas word afgereden terwijl je zelf andere dingen kan doen.

 • Jeoffrey Van winnendaele

  Ik zit hier nu te denken aan de film I Robot. Een robot zal nooit zo krachtig worden.

 • James Bond

  Eigen robots eerst :-))