Elke twee seconden iemand dakloos door klimaatverandering

iStock
Natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering waren het voorbije decennium de belangrijkste reden voor mensen om hun huis te ontvluchten. Elk jaar werden 20 miljoen mensen op die manier dakloos, zo blijkt uit cijfers van Oxfam.

Mensen lopen zeven keer meer kans om dakloos te worden door cyclonen, overstromingen en bosbranden, dan door aardbevingen of vulkaanuitbarstingen, stelt het Oxfam-rapport.

Vooral mensen in arme landen lopen gevaar, hoewel die de minste verantwoordelijkheid dragen voor de klimaatverandering. Maar ook rijkere landen zijn niet immuun, blijkt uit de recente bosbranden en overstromingen in Australië, de Verenigde Staten en Europa.

Armste gemeenschappen

“Onze regeringen moeten dringend de realiteit onder ogen zien van de klimaatcrisis, die miljoenen vrouwen, mannen en kinderen uit hun huizen jaagt”, zegt Danny Sriskandarajah van Oxfam. “De armste mensen in de armste landen betalen de hoogste prijs, van boeren in Guatemala tot herders in Ethiopië en de slachtoffers van cyclonen in Azië en zuidelijk Afrika.”

De grote verschillen in de impact van de klimaatcrisis worden overal ter wereld zichtbaar. Zo raakten tienduizenden mensen dakloos na de doortocht van cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Hun armoedige huizen waren vaak niet bestand tegen de felle regen en wind.

Mensen in lage- en middeninkomenslanden lopen vier keer meer kans om uit hun huis verdreven te worden dan inwoners van rijke landen als de VS.

Kleine eilandstaten zijn goed voor zeven van de tien landen waar mensen het hoogste risico lopen om dakloos te worden door extreem weer. In landen als Dominica en Tuvalu was elk jaar tussen 2008 en 108 gemiddeld 5 procent van de bevolking op de vlucht. De gemiddelde uitstoot van de inwoners van kleine eilandstaten is gemiddeld een derde van die in rijke landen.

Compensatie

De Verenigde Naties werken op de klimaattop in Madrid aan een herziening van het ‘Warsaw Mechanism on Loss and Damage’, een compensatiemechanisme om de armste landen te helpen zich te wapenen tegen klimaatschokken.

Tot nog toe stonden die landen er grotendeels alleen voor om de kosten van de klimaatverandering te betalen. Voor kleine eilandstaten loopt de factuur op tot soms 20 procent van hun bruto binnenlands product.

“Overheden kunnen en moeten van Madrid een succes maken”, zegt Sriskandarajah. “Ze moeten snellere en meer ambitieuze uitstootreducties beloven, en een nieuw ‘Loss and Damage’-fonds op het getouw zetten om de arme gemeenschappen te helpen om klimaatrampen te boven te komen.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Haaren

  Natuurlijke verschijnselen sinds mensheugenis, niet door opwarming hoor, dit is van alle tijden, er zijn niet meer natuurrampen nu, dan er in 't verleden waren. Laat je niets wijs maken!

 • Marco Maerten

  Ben,ik vraag me af of individuen zoals u ooit onderwijs hebben genoten. Als u echt niet op de hoogte bent in deze materie,wat duidelijk blijkt uit uw reactie en ontkenningsdrang,doe uzelf een plezier en ga dan aan de waterlijn wonen op de malediven.U ziet dus een complot in 'deze klimaathype',u pikt bewust enkele weerfenomenen uit ver verleden,maar maakt geen onderscheid tussen natuurlijke en onnatuurlijke factoren (bewust).

 • Emi De graeve

  hopelijk zien ze in Madrid het grote licht : overbevolking aanpakken : het is oorzaak van veel problemen en de rest zijn de gevolgen..; .

 • Ben De Belazerde

  Gigantische leugens! De hele klimaat hype is verzonnen om de wereld te transformeren naar de vorm die de elite wil! Klimaatwetenschappers worden vet betaald om de leugens kracht bij te zetten! Allemaal AGENDA 21... De agenda voor de 21e eeuw! In de 16e eeuw stond de Saine in Parijs droog door de aanhoudende droogte en hitte! Extreem weer is er altijd geweest en klimaatverandering ook!

 • Ricci Latte

  De mens brengt de natuur onnoemelijk veel schade toe op velerlei gebied zoals ontbossen, de aarbol leegzuigen om er van alle soorten chemicaliën en brandstoffen uit te halen, het milieu enorm belasten en vervuilen, diersoorten die uitsterven door jacht en opofferen van hun habitat, etc... en de natuur zelf, die past zich hieraan gewoon aan , dus niet zeuren want de mens zelf is de eigenlijke dader van dit alles.