Elektrische fietsers sporten even hard als gewone fietsers

Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.
Gebruikers van een elektrische fiets werken net zo goed aan hun gezondheid als wie op een gewone fiets rijdt. Dat blijkt uit een grootschalige internationale studie, gefinancierd door de Europese Commissie, waarvoor 10.000 mensen meerdere jaren lang werden gevolgd in zeven Europese steden, waaronder Antwerpen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Het onderzoek concludeert dat wie met een elektrische fiets rijdt, doorgaans een even zware inspanning levert als reguliere fietsers. De onderzoekers drukken die inspanningen uit in MET's, wat staat voor "Metabolic Equivalent Task" en een maatstaf is voor de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspanning kost.

Gewone fietsers gebruiken wekelijks gemiddeld 4.085 MET's, bij de e-fietsers is dat met 4.463 MET's zelfs wat meer.

Meer kilometers

De verklaring: wie elektrisch rijdt, rijdt niet alleen vaker, maar legt doorgaans ook meer kilometers af dan zijn of haar weliswaar wat steviger trappende medefietsers. Een gemiddelde elektrische fietstrip bedraagt 9,4 kilometer, die met een gewone fiets 4,8 kilometer. Dat komt onder meer omdat de elektrische fiets een stevig aandeel heeft vergaard in het woon-werkverkeer, ter vervanging van de auto.

De studie concludeert dat e-bikes gepromoot moeten worden als duurzaam en gezond vervoermiddel. De gezondheidseffecten van fietsen zijn namelijk groot. Voorwaarde is volgens de onderzoekers wel een aangepaste, veilige infrastructuur.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascal Buyens

  Waarom allemaal zo nors reageren, het is gewoon één van de beste uitvindingen die ze gedaan hebben, die mensen alleen maar promoten om te bewegen en die domme auto thuis te laten staan. Dus wees eens wa positiever

 • DIRK RASSCHAERT

  Ze doen meer kilometers, maar geen even zware inspanning, dus dikke zever, gans het onderzoek.welk onderzoek? Door wie? Hoeveel testgevallen? 100 of 100000? Al die rimpelcrèmes zijn ook altijd getest, dermatologisch dan nog, maar werken van geen kanten.

 • Peter Nols

  Als dit klopt dan zou je toch een ezel moeten zijn om zoveel meer uit te geven aan een E-Bike.

 • Frans Van Hoyweghen

  Ik zie geen verschil ik fietste met mijn gewone fiets enkel naar mijn werk terug, wel nu met mijn elektrische fiets doe juist het zelfde niet meer of minder.

 • Johan Smets

  Heel wat mensen reageren op iets wat er niet staat: als je evenveel km met elektrische als met gewone fiets fietst, dan is het evident dat de mechanische versie meer energie verbruikt. Het punt is dat mensen die vroeger geen of amper de fiets gebruikten, nu dikwijls meer KM doen. Ik reken mijzelf bij deze groep.