Elektrische bus haalt 1.772 kilometer met een laadbeurt

Proterra
Een door elektromotoren aangedreven bus van het bedrijf Proterra heeft op een testbaan een afstand van 1.772 kilometer afgelegd op een enkele acculading. Volgens het bedrijf is dit een wereldrecord voor de grootste afgelegde afstand door een elektrisch aangedreven voertuig.

De Catalyst E2 haalde deze afstand op basis van een energiecapaciteit van 660kWh, waarmee de accucapaciteit van de bus ongeveer negen keer zo groot is als die van een Tesla Model S. Het ging natuurlijk wel om een lege bus die op een testcircuit reed zonder te stoppen.

Het bedrijf is wel hoopvol over een commerciële lancering, omdat de operationele kosten per kilometer relatief laag zouden zijn in vergelijking met die van conventionele bussen met verbrandingsmotoren. Volgens de directeur van Proterra zal de transportmarkt op termijn als eerste sector volledig overstappen op elektrische voertuigen.Tesla

Het vorige afstandsrecord van een elektrisch voertuig stond op naam van een Duitse elektrische auto. Dit was een speciale, experimentele, zeer lichte eenzitter. Een Tesla Model S reed in mei nog een afstand van 1.078 kilometer op één acculading, weliswaar met speciale banden met een lagere weerstand en zonder airco. In 2015 haalde een Tesla Model S nog een afstand van 728 kilometer.

In april claimde het bedrijf nanoFlowcell met zijn Quantino-auto 1.400 kilometer te hebben afgelegd op basis van een enkele lading van zijn flowcell-accu. Daarvan zouden duizend kilometers afgelegd zijn op de openbare weg in Zwitserland.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Stephan Chef

  Mooi, nu nog een betaalbare auto met de zelfde actieradius, niet dus. Het enige betaalbare alternatief voor fossiele brandstof is en blijft waterstof.

 • pv2

  het opladen gebeurt telkens 1772 km verder...

 • Harry Lenders

  een luchtvaartuig is ook een voertuig en en legt heel wat meer km af

 • InkyX

  In een land zonder stroomzekerheid is elektrisch rijden een utopie. Naar de Sahara ga je ook niet zwemmen om te zwemmen.

 • Paul Verbeeck

  Wat weegt die bus ? , ze klagen nu al dat het zware verkeer de wegen kapot rijden