Eindelijk onthult Elon Musk wanneer 's werelds krachtigste draagraket voor het eerst de ruimte ingaat

De Falcon Heavy in haar lanceerplatform.
Twitter Elon Musk De Falcon Heavy in haar lanceerplatform.
Wat is er al veel over geschreven en gezegd, over de superraket van SpaceX. De motoren van de Falcon Heavy werden vorige week al even getest, maar het blijft wachten op de lancering. Elon Musk brengt nu eindelijk duidelijkheid. 's Werelds krachtigste raket wordt op 6 februari de ruimte ingejaagd - met aan boord zijn rode Tesla.

SpaceX en Elon Musk zitten al jaren op hete kolen, maar op 6 februari is het - eindelijk - zover: de eerste lancering van de Falcon Heavy. Het ruimtetuig had eigenlijk al zijn eerste testvluchten in 2013 en 2014 moeten ondergaan, maar die werden altijd uitgesteld. Ook in november vorig jaar bleef het krachtige broertje van de Falcon 9 aan de grond. De lancering zou vervolgens "ergens in januari" plaatsvinden, maar dat wordt nu dus februari.

Een behoorlijke vertraging dus, omdat SpaceX zich een beetje verslikt had in de ontwikkeling van de nieuwste raket. Liefst 27 motoren moeten tegelijkertijd ontbranden en dat blijkt een huzarenwerkje. Al komen we intussen een stapje dichter. Vorige week nog werden de motoren getest, mét succes. “De raket staat er nog”, klonk het daarna grappend bij Musk.

Wat de Heavy nu zo speciaal maakt? SpaceX heeft eerder al met zijn Falcon 9 de commerciële lanceermarkt op zijn kop gezet. Zijn sterkere broertje doet meer en wil de komende twee jaar ruimtetoeristen naar de maan en Mars laten vliegen. De nieuwste uitvinding kan bijgevolg meer gewicht de ruimte insturen door de twee extra stuwmotoren. En dat maakt het ook mogelijk grote, commerciële satellieten mee te sturen. De Falcon Heavy wordt zo de krachtigste raket sinds de maanraket Saturn V, die sinds 1973 niet meer heeft gevlogen. En heeft meer dan tweemaal de vrachtcapaciteit van de krachtigste raket op de huidige markt (voor de specialisten: de Delta IV Heavy, goed voor 28,8 ton). Volgens SpaceX kan hun tuig 63.800 kilo in een baan rond de Aarde tillen. Op een reis naar Mars zou dat 16.800 kilo zijn.

Met glas champagne

De lancering zal plaatsvinden op het Apollo 39A lanceerplatform op het Kennedy Space Center in Florida. Van dit historische platform werd ook Neil Armstrong naar de maan gestuurd. 

Om alles extra feestelijk te maken, stuurt Musk zijn eigen rode Tesla Roadster uit 2009 mee die dan “zeker een miljard jaar” zal kunnen rondzweven in de ruimte. NASA heeft intussen ook tickets verkocht om het evenement 'live' te kunnen bijwonen, met glaasje champagne en bijpassende bril, voor het luttele bedrag van 158 euro.

De Rode Tesla Roadster aan boord van de Falcon Heavy.
EPA De Rode Tesla Roadster aan boord van de Falcon Heavy.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Op 39A werd niet alleen Apollo 11, maar ook de space shuttle Challenger gelanceerd. Ik ben er eens geweest aan dat platform, indrukwekkend. Dan voel je je klein hoor!

 • Geert Matthys

  Arme aandeelhouders zullen met de smartphone in aanslag die hele reis moeten volgen en bidden.

 • mich lee

  Hugo, al de projecten van Musk maken verlies. Dat wordt allemaal met zijn Eigen middelen gefinancierd. Het enige zakelijke success was paypal, waar hij nog steeds massa's geld mee verdiend.

 • Raf Van de Vreugde

  Ergens logisch. In de jaren 60 was er een echte wapenwedloop aan de gang met de Russen.. Diegene met de krachtigste raket kon zijn kernbommen op de ander gooien. Aangezien president Kennedy beloofd had dat de Amerikanen voor eind jaren '60 een Amerikaan op de maan zouden hebben rondlopen, en hiermee dus ook de heerschappij in de ruimte zou hebben, was er geld genoeg, Plus, meer dan 400000 lensen werkten mee aan het Apollo project. Nu is dat een beetje anders...

 • jean petermans

  Satur(nus) V blijft inderdaad de sterkste met een vermogen om een lading van 140 ton in een baan om de aarde te brengen ( info NASA)