Egypte bevestigt aan Ben Carson: nee, de piramides dienden niet om graan in op te slaan

Ben Carson.
AP Ben Carson.
De Egyptische minister van Oudheid, Mamdouh el-Damaty, wil er niet te veel woorden aan vuil maken. Amerikaans Republikeins presidentskandidaat Ben Carson verdient zelfs geen antwoord op zijn claim dat de piramides in zijn land niet gebouwd werden als grafkamers voor de farao's, maar als graanopslagplaats.

Carson, die momenteel haasje over speelt met Donald Trump in de peilingen om wie de Republikeinse presidentskandidaat mag worden, is van mening dat de piramides in Egypte gebouwd zijn door de Bijbelse figuur Jozef en dienden om er graan in op te slaan. Dat zei hij in 1998 tijdens een speech en herhaalde hij vorige week opnieuw.

Een mening die echter nergens op slaat, vinden nu ook de Egyptenaren zelf. "Verdient hij een antwoord? Neen", aldus de minister van Oudheid tijdens een persconferentie over recentie warmtescans in de grafkamer van farao Toetanchamon. Wetenschappers hopen daardoor ook de mogelijke grafkamer van de legendarische koningin Nefertiti terug te vinden.

"Geen archeoloog"

Ook Mahmoud Afifi, het hoofd van de Egyptische dienst voor oudheid, doet Carsons uitspraken af als onzin. "Veel mensen proberen te bewijzen dat de piramides niet gebouwd werden voor begrafenissen. Misschien zijn die meningen enkel bedoeld voor publiciteit, zoals die man die geen archeoloog is en toch meent te weten dat de piramides dienden voor graanopslag. Ik heb geen idee waar die mening op gebaseerd is."

Toch is Carson zeker van zijn "persoonlijke theorie", waarmee hij verwijst naar een verhaal in het Oude Testament waarin Jozef hongersnood voorspelt en de farao in Egypte adviseert om overschotten op te slaan. "Sommige mensen geloven in de Bijbel zoals ik dat doe en vinden dat helemaal niet belachelijk, en sommigen geloven dat God de aarde creëerde en vinden dat ook helemaal niet belachelijk. Maar de seculiere progressieven proberen het belachelijk te maken elke keer ze er over spreken. Ze doen maar."

'Ik heb geen idee waar die mening op gebaseerd is'

Mahmoud Afifi