Eeuwenoude tekst van Hippocrates teruggevonden in Egyptisch klooster

Het Sint-Catharinaklooster in Egypte.
Creative Commons 3.0, Berthold Werner Het Sint-Catharinaklooster in Egypte.
In de Egyptische Sinaï-woestijn hebben de monniken van het Sint-Catharina-klooster een eeuwenoud manuscript teruggevonden dat teksten en recepten bevat van de oude Griekse "vader van de geneeskunde" Hippocrates. Het document is een van de oudste nog bestaande manuscripten ter wereld.

De bibliotheek van het Sint-Catharinaklooster in het zuiden van de Sinaï, aan de voet van de gelijknamige berg, is de oudste nog bestaande ter wereld en wordt momenteel gerenoveerd. Tijdens die werken ontdekten de monniken samen met archeologen teksten uit de zesde eeuw, waarvan de oorsprong terug te brengen is naar Hippocrates. De ontdekking werd bekendgemaakt door Griekse en Egyptische ministers.

De Griekse arts, die op het eiland Kos leefde rond 400 voor Christus, wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne geneeskunde. Artsen leggen nog altijd de "eed van Hippocrates" af aan het begin van hun carrière, waarin ze zweren hun taak naar best vermogen te zullen uitvoeren - al bestaan er tegenwoordig twijfels of de eed echt aan Hippocrates toe te wijzen is.

Kruidenrecept

In het manuscript dat werd teruggevonden zou een medisch kruidenrecept staan dat direct aan Hippocrates wordt toegewezen. Nog drie andere recepten met tekeningen van kruiden werden ontdekt, maar het is niet duidelijk wie daarvan de auteur is.

Het manuscript maakt deel uit van de beroemde 'Palimpsests', stroken uitgerokken leer die gebruikt werden om op te schrijven. De tekst werd pas na intensief onderzoek ontdekt, omdat er een andere tekst was overgeschreven. Dat gebeurde wellicht omdat het leer zo duur was dat het werd hergebruikt als er een nieuw manuscript geschreven moest worden. In het geval van de tekst van Hippocrates ging het om een Bijbeltekst. Nieuwe technieken maakten nu de onderliggende tekst zichtbaar.

Unesco-werelderfgoed

In het Sint-Catharinaklooster, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, wonen al monniken sinds de 6de eeuw. De bibliotheek bevat ongeveer 6.000 oude manuscripten, waaronder de oudste versie van de Thora ter wereld.

rv