Eeuwenoude Egyptische sarcofaag bevat jongste gemummificeerde foetus ooit

Fitzwilliam Museum
In een minuscule sarcofaag die meer dan een eeuw geleden werd opgegraven in Gizeh, hebben archeologen de jongste gemummificeerde foetus ooit ontdekt. Tot nu toe werd gedacht dat de sarcofaag gemummificeerde organen bevatte.

Toen archeologen de 44 centimeter lange kist in 1907 opgroeven, gingen ze ervan uit dat het pakketje binnenin organen bevatte die tijdens het balsemen uit het lichaam van een overledene gehaald waren. Pas nu zijn onderzoekers erin geslaagd een blik te werpen op de binnenkant het ingewikkelde pakje. Binnenin zaten geen organen, maar de jongste mummie die ooit gevonden werd.

De mummie is nu te bezichtigen in het Fitzwilliam Museum in Cambridge, nadat hij eerst aan een grondig onderzoek onderworpen werd. Egyptologen van het museum probeerden eerst met X-stralen binnenin het pakket te kijken, maar het resultaat was niet overtuigend. Aan de universiteit van Cambridge konden ze gebruik maken van een CT-scanner, die de omtrek van een doodgeboren foetus zichtbaar maakte.

Groot belang

Op basis van de resultaten kon het team zelfs een schatting maken van de leeftijd van het kind toen het stierf. Volgens de onderzoekers kwam de baby dood ter wereld na 16 à 18 weken zwangerschap.

De vondst is opmerkelijk. Niet alleen omdat het gaat om een 2.000 jaar oude baby die perfect bewaard gebleven is, maar ook omdat dit ons veel leert over het geloofssysteem in het oude Egypte. Zelfs een ongeboren kind kreeg er een kans op een leven na de dood.

"Uit de scan valt op te maken dat de foetus zijn armen gekruist over zijn borst houdt", klinkt het. "Dit, en de grote zorg die besteed werd aan de kleine kist en de versiering, zijn duidelijke indicaties van het belang dat gehecht werd aan deze begrafenis."

Het gaat niet om de eerste gemummificeerde foetus die ontdekt werd. In het graf van Toetanchamon lagen er bijvoorbeeld twee. Maar deze foetus is veruit de jongste mummie die ooit gevonden is.

Fitzwilliam Museum