Eerste wetenschappelijke waarschuwing rond klimaatopwarming dateert al van 1896

Svante Arrhenius.
RV/NASA Svante Arrhenius.
Al in 1896 heeft een wetenschapper gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de uitstoot van koolstofdioxide, zo heeft het Nobelcomité getwitterd.

In een paper die verscheen in de Philosophical Magazine and Journal of Science was Svante Arrhenius de eerste die de bijdrage van koolstofdioxide aan het broeikaseffect toelichtte. Hij speculeerde ook of variaties in de concentratie van CO2 in de atmosfeer een invloed zouden hebben gehad op klimaatswijzigingen over een langere termijn.

Fossiele brandstoffen

Wel zegt Arrhenius (1859-1927) in deze publicatie niet met zoveel woorden dat het verbranden van fossiele brandstoffen opwarming van onze planeet zal veroorzaken. Maar hij was zich er in 1896 al van bewust dat dergelijke brandstoffen een potentieel significante bron van koolstofdioxide zijn.


De Zweedse natuur- en scheikundige kreeg in 1903 de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn werk aan de elektrolytische dissociatietheorie. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Haaren

  Ja natuurlijk, omdat ze ook al jaren voorheen aan het opwarmen was en NIET door onze CO2 uitstoot! Het is een natuurlijk fenomeen !

 • Jimi Cortez

  De legendarische milieustrijder en Greenpeace oprichter Patrick Moore neemt in een interview het blad van zijn mond. In een interview stelt hij dat de theorie van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering “de grootste zwendel in de geschiedenis” is.

 • Raf Ponnette

  Beste mensen, Sinds 1896 is kennis over het broeikaseffect sterk uitgebreid en intens onderworpen aan kritische wetenschappelijke beoordeling. Jullie vergeten die extra inzichten en versterkende interacties tussen verschillende mechanismen te vermelden en dat waterdamp slechts kortstondig in de dampkring verblijft in tegenstelling tot CO2 en CH4. Er is geen CO2 noch CH4 saturatie bereikt. Opwarming zal nog verder gaan. Hoe ver hangt van ons allen af.

 • Ferdinand Engelbeen

  Marco Maerten, waterdamp is het belangrijkste broeikasgas: niet wat er doorstroomt aan verdamping en regenval is belangrijk, enkel wat er momentaan in de dampkring is. Bovendien houdt waterdamp een zéér breed spectrum aan warmtestraling vast, CO2 enkel een paar smalle banden. Bekijk het dag/nacht verschil eens in een kurkdroge woestijn en in ons land onder een open hemel, maar bij hoge luchtvochtigheid.

 • Ferdinand Engelbeen

  Ludo Van Nuffelen, waterdamp is het belangrijkste broeikasgas, maar CO2 is actief waar waterdamp net geen IR straling tegenhoudt. Je moet het effect van beiden dus optellen. Wel is het effect klein: 1ºC voor een CO2 verdubbeling (560 ppmv, tegen het einde van deze eeuw). Totaal geen reden om je zorgen te maken. Terugstraling door CO2 heeft niets te maken met temperatuur en is slechts een deel van wat door het oppervlak werd uitgestraald. Geen wet van de fysica wordt overtreden.