Eerste afvalophaling in de ruimte volgend jaar van start

thinkstock
Meer dan 7000 ton ruimteschroot beweegt zich momenteel in een baan om de aarde. Om botsingen met andere voorwerpen te vermijden, moet er dringend een schoonmaakactie op touw gezet worden. In het kader van de RemoveDebris-missie zal begin 2017 een speciaal ruimtetuig gelanceerd worden dat het afval moet verzamelen en vernietigen.

Het Surrey Space Centre in het Verenigd Koninkrijk zal begin volgend jaar de eerste vuilnisophaling in de ruimte organiseren. Een internationaal team van wetenschappers zal in het kader van de RemoveDebris-missie een ruimtetuig lanceren dat stukken afval met een net kan vangen en dan terug richting de aarde slepen, waar het zal opbranden in de atmosfeer.

"7000 ton afval zweeft momenteel rond in de ruimte. Er is zoveel: kapotte satellieten, verfschilfers, enz. Het is onze bedoeling om dit probleem aan te pakken en het op te lossen," vertelt Jason Forshaw, projectmanager van RemoveDebris.

7,5 km per seconde

De technologie wordt eerst uitvoerig getest: daarvoor worden kleine stukjes artificieel afval gebruikt die het ruimtetuig kan vangen met een net en harpoen. Eens de technologie op punt staat, gaan de missies voor de inzameling van het schroot van start.

Om het schroot te kunnen vangen, moet het ruimtetuig zijn baan om de aarde aanpassen aan die van het afval. "De voorwerpen bewegen heel snel - zo'n 7,5 kilometer per seconde - verbijsterend snel," zegt Aaron Knoll van het Surrey Space Centre. "Precies weten waar het stuk schroot zich bevindt en je omloopsnelheid aanpassen aan de baan van het voorwerp is bijzonder moeilijk. Er is ook het hele probleem van astrodynamica... Dingen gedragen zich heel anders in de ruimte en dat is een groot probleem."

Toekomstige generaties

"We moeten deze rommel opruimen zodat het geen hindernis vormt voor ruimtetuigen die in de toekomst in verschillende banen om de aarde gelanceerd worden. Als we al dat schroot in al deze banen blijven hebben, zullen er in de toekomst veel botsingen zijn en het gaat meer kosten dan wanneer we nu optreden en het probleem proberen aan te pakken," aldus Knoll. "We moeten van het afval in deze gebieden afgeraken want er is een groot gevaar voor botsingen en er zijn in het verleden ook al botsingen geweest. Die zullen blijven toenemen."

De man is ervan overtuigd dat elke firma die voorwerpen in de ruimte lanceert, moet instaan voor de opruiming ervan. Maar voor de dingen die vroeger werden gelanceerd, bijvoorbeeld in de jaren 1960 moeten er nu opruimmissies voorzien worden, "zodat de ruimteomgeving schoon blijft voor de toekomstige generaties", zegt Knoll.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels