Eerste aanwijzingen van vulkanische activiteit op superaarde

Met de Spitzer-ruimtetelescoop werd de warmtestraling gemeten van planeet 55 Cancri e. Die blijkt zwaar te schommelen.
NASA/JPL¿Caltech/R. Hurt Met de Spitzer-ruimtetelescoop werd de warmtestraling gemeten van planeet 55 Cancri e. Die blijkt zwaar te schommelen.
Onderzoekers hebben voor het eerst aanwijzingen gevonden van grootschalige vulkanische activiteit op een superaarde buiten ons zonnestelsel. Dat meldt het gezaghebbende Astronomynow.com.

Brice-Olivier Demory van het Cavendish-laboratorium in het Britse Cambridge en collega's hebben met de Spitzer-ruimtetelescoop van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de warmtestraling gemeten van planeet 55 Cancri e, die zich op 41 lichtjaar van ons bevindt en een zogenaamde superaarde is. Het hemellichaam is ongeveer twee keer zo groot en acht keer zo zwaar als onze planeet. In slechts 18 uur draait het op een afstand van 2,3 miljoen kilometer rond de veel op onze Zon lijkende moederster.

Het bleek dat de temperatuur aan de dagzijde van 55 Cancri e gigantische en snelle schommelingen vertoont, tussen de 1.000 en 2.700 graden Celsius. Bovendien was in twee jaar tijd de temperatuur in drievoud veranderd.

Een impressie van de planeet 55 Cancri e, verspreid door NASA.
REUTERS Een impressie van de planeet 55 Cancri e, verspreid door NASA.

Vulkaanpluimen van honderden kilometers

Hoewel ze voorzichtig blijven, denken de onderzoekers dat grootschalig vulkanisme de beste verklaring hiervoor is. Ze hebben het over vulkaanpluimen van vele honderden kilometers hoog. Kort na zulke enorme uitbarstingen wordt het hete, gesmolten oppervlak van de planeet verduisterd door wolken van as en uitgestoten vulkanische gassen.

Die vulkanische activiteit zou zelfs groter zijn dan op de Jupitermaan Io, het meest geologisch actieve hemellichaam in ons zonnestelsel.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels