Exclusief voor abonnees

Een wereld zonder koffie? Wen er maar aan! (Met dank aan de klimaatverandering)

In de Geen Koffiebar in Amsterdam kun je alles krijgen behalve koffie. Met deze pop-up koffiebar wil goed doel Solidaridad aandacht vragen voor de mogelijke verdwijning van koffie als gevolg van klimaatverandering.
Joris Van Gennip In de Geen Koffiebar in Amsterdam kun je alles krijgen behalve koffie. Met deze pop-up koffiebar wil goed doel Solidaridad aandacht vragen voor de mogelijke verdwijning van koffie als gevolg van klimaatverandering.
Klimaatverandering bemoeilijkt de teelt van koffiebonen. Daarom serveert de Geen Koffiebar alles in een koffiemok, behalve koffie. Op deze manier waarschuwt Solidaridad voor een toekomst zonder koffie.

Het is rustig in de Geen Koffiebar aan de Amsterdamse Vijzelgracht. Slechts een van de tafeltjes is bezet, uit de speakers klinkt zacht muziek. Op het krijtbord achter de toonbank staat wat er te bestellen is: een kop thee, een kop chocomel, een kop sap, maar geen kop koffie. Het is uiteindelijk de Geen Koffiebar.

Wie hier naar binnen loopt, stapt eigenlijk de toekomst in. Een toekomst zonder koffie, een wereld zonder koffieplanten. Dat klinkt onvoorstelbaar voor velen. In Nederland worden jaarlijks vele tientallen miljoenen liters koffie gedronken. De Nederlandse koffieconsumptie is daarmee goed voor een vijfde plaats op de wereldranglijst. Koffie is hier ook altijd en overal beschikbaar. Een kopje bij het ontbijt, in de trein, op je werk en dan nog eentje na het avondeten.

Maar, waarschuwt Solidaridad, de kans is reëel dat koffie verdwijnt. Met de pop-upkoffiebar, nog tot 15 december open, vraagt de ontwikkelingshulporganisatie aandacht voor de toekomst van de koffieboon en de koffieboeren, die het door klimaatverandering steeds lastiger hebben.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jocha Vandermeersch

  Komt er op neer om klimaatopwarming tegen te gaan. Niet alleen koffie zullen we moeten missen, maar op een dag zal water schaars zijn. Dan is het leven niet zo eenvoudig meer met 7miljard mensen (and counting...), planten en dieren op de wereld!

 • Gerard Braeckmans

  Juist, Piet.

 • piet devlieger

  OK, als koffie verdwijnt dan drinken we geen koffie meer. Het leven kan toch eenvoudig zijn, hé.