Ecologische flop: Frankrijk verwijdert duizenden autobanden uit de zee

AFP
Duikers zijn in het zuiden van Frankrijk volop bezig met het verwijderen van duizenden oude autobanden uit de zee. Blijkt dat de banden de zee vervuilen met giftige chemicaliën.

Een artificieel rif met autobanden, het leek in de jaren ’80 een geweldig idee. Dubbele winst, zo dacht men: een manier om van oude banden af te geraken én een habitat creëren voor zeedieren. Leven op rubber. 

En dus werden 25.000 oude banden in het water gedropt op zo’n 500 meter van de kust tussen Cannes en Antibes. Vissen hadden echter al snel door dat er een luchtje aan het rif zat en vermeden de omgeving. Geen koraal te bespeuren. In 2005 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Nice bovendien dat de banden gevaarlijke toxische stoffen lekten, zoals zware metalen. De lokale autoriteiten schoten niet meteen in actie. Ze waren ervan overtuigd dat de banden geen enkel risico vormden. 

Meer en meer raakte men toch bezorgd over de verdere aantasting van de banden na al die jaren in het water en de daarmee gepaard gaande risico's. In 2015 werd een eerste set van 2.500 banden verwijderd om te zien of ze veilig uit het water konden worden gehaald. Nu volgt de tweede en grotere fase van de opkuisoperatie. Zo'n 10.000 banden zullen nu en de komende weken uit de zee worden gevist. De andere 12.500 volgen in de tweede helft van 2019. De Franse staat steekt een miljoen in het opkuisproject, de Franse autofabrikant Michelin draagt 200.000 euro bij.

Daarmee komt een einde aan het enige experiment met een "bandenrif" in Frankrijk. Ook andere landen, met name de Verenigde Staten, zullen hun werk nog hebben met de erfenis van het totaal mislukte idee.

AFP
AFP
AFP

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Aquila van Boxel

  Tja die wetenschappers dachten een band met de natuur te forceren

 • Martine Ghysels

  En dan zeggen dat sommigen autobanden gebruiken in de tuin voor het kweken van groenten.......

 • roland peeters

  De bodem van zeeën en oceanen heeft altijd gediend als vuilbak van bedrijven.Vroeger kregen bedrijven na een zware storm materialen terug die een tijd eerder werden gedumpt.En waar is vroeger uitgewerkt radioactief overschot gebleven?En wat verdwijnt er nu nog altijd naar de bodem.

 • Patrick Meyfroit

  Vlaamse autobanden bevatten geen giftige chemicaliën en mogen vermalen uitgestrooid worden op voetbalvelden aldus bevoegd minister Schauvliege, in haar antwoord op vraag 728 van Bart Caron op 23-01-2018 in de Commissie voor Leefmilieu. Het voordeel is dat men geen duikers zal moeten inzetten om deze troep straks op te ruimen.

 • peter colson

  Wil je afval dumpen en daar zelfs subsidies voor krijgen? Stel dan een zeer lijvig rapport op dat verzuitp in zeemzoete eufemismen of plak er overal bio voor en het komt in orde. Biocentrales zijn bijvoorbeeld het eufemismen voor verbrandingsovens, met dit verschil dat ze daarvoor bommen in Canada omhaaken, ze met schepen die draaien op diesel naar België vervoeren en ter plaatse vervoeren met binnenschepen en vrachtwagens op diesel op dat hout in een verbrandingsoven op te stoken. 100% bio, LOL