Earthlight VR is het dichtst dat je bij de ruimte kan geraken zonder de aarde te verlaten

Screenshot YouTube/Earthlight VR
Astronaut worden en naar de ruimte reizen. Het is de droom van vele kinderen. Het is weinigen effectief ook gegund, maar met de technologie van Earthlight VR kan je je toch even in de ruimte wanen.

"Op een missie om een lekkende leiding te herstellen, trek ik me sport na sport voort aan de buitenkant van het ISS. De aarde glinstert onder me op een manier die ik enkel al op foto's zag en wanneer ik mijn hoofd draai zie ik de buitenste regionen van het ruimtestation. Nog verder strekt zich de eindeloze ruimte uit." Zo beschrijft Mashable-journaliste Ariel Bogle haar ervaring.

Ze mocht in Melbourne op een game- en technologieconventie de technologie van Earthlight VR testen. Dankzij de Virtual Reality-simulator waan je je in de ruimte, maar dan zonder met je voeten van de aarde los te komen.

"Van de 7 miljard mensen die momenteel leven en de miljarden mensen voor ons zijn er slechts 536 in de ruimte geweest", legt Norman Wang, projectleider bij Earthlight, uit aan techsite Mashable. "We willen mensen laten ervaren hoe het voelt een astronaut te zijn en hoe het voelt om in de ruimte te zijn."

Om de Earthlight VR te gebruiken, krijg je een gigantische bril en hoofdtelefoon aangemeten. Je moet twee Valve-controllers vasthouden, die nagaan hoe je je armen beweegt. In spiegelbeeld wordt dat dan vertaald naar het beeld in je bril. Om het nog waarheidsgetrouwer te maken, worden je handen in de handschoenen van een astronautenpak gestoken.

"Wanneer de leiding uiteindelijk springt, word ik al draaiend de ruimte in gekatapulteerd, een beetje à la Sandra Bullock in 'Gravity'", zo beschrijft Bogle haar ervaring. "Als het luide geroep van de oorlogsspelstand langs ons me niet terug naar de aarde had getrokken, was ik wellicht eventjes helemaal in paniek geschoten."

Voor wie nieuwsgierig is: doel is om de technologie begin volgend jaar beschikbaar te maken voor HTC Vive, Oculus Rift en PlayStation VR.

'We willen mensen laten ervaren hoe het voelt een astronaut te zijn en hoe het voelt om in de ruimte te zijn'

Norman Wang, projectleider bij Earthlight