Duizenden lichamen begraven op Amerikaanse campus

Archiefbeeld: archeoloog aan het werk
thinkstock Archiefbeeld: archeoloog aan het werk
Zo'n 7.000 lichamen zouden op de campus van The University of Mississippi Medical Center begraven kunnen zijn. Dat schrijft USA Today. Deze doden waren psychiatrische patiënten uit de 19de en begin 20ste eeuw.

Volgens professor Ralph Didlake zouden er tot 7.000 vroegere psychiatrische patënten begraven kunnen zijn op de universiteitsgronden in Mississippi. De universiteit wil een ondergrondse site bouwen om de stoffelijke overschotten naartoe te verplaatsen. Bij deze site zouden ook een herdenkingsteken, een bezoekerscentrum en een onderzoekslaboratorium horen. Verder werd er ook een werkgroep van experten in het leven geroepen om het leven van de psychatrische patiënten te bestuderen. Deze groep bestaat uit archeologen, antropologen, geschiedkundigen en zelfs een expert in het dateren van hout van doodskisten.

Toen de universiteit in 2013 een weg bouwde op de campus, vond ze 66 doodskisten. Een jaar later startte de universiteit met de bouw van een parking, maar ondergrondse radars onthulden dat er nog eens duizend doodskisten begraven waren. Verder onderzoek bracht nog duizenden doodskisten aan het licht.

The Mississippi Lunatic Asylum stond vroeger op de huidige gronden van de universiteit. Het gesticht werd in 1855 gebouwd en was het eerste psychiatrisch centrum in de staat Mississippi. Daarvoor werden mensen met psychiatrische problemen opgesloten in gevangenissen of kelders. Wanneer een patiënt stierf, werd deze rond het gesticht begraven. Zo werden er duizenden mensen begraven totdat het centrum in 1935 verhuisde.