Duits-Franse sonde vergezelt Japanse rovers op asteroïde, doorgestuurde foto's zijn magisch

Een foto van het oppervlak van Ryugu, doorgestuurd door Rover-1B tijdens een sprongetje op de asteroïde.
EPA Een foto van het oppervlak van Ryugu, doorgestuurd door Rover-1B tijdens een sprongetje op de asteroïde.
Asteroïde Ryugu, die rond de zon draait, heeft opnieuw bezoek gekregen van de mensheid. Vorige maand landden al twee Japanse verkenners, vandaag kregen die gezelschap van een Duits-Franse sonde, de Mascot. Die landde heel voorzichtig op zijn nieuwe woonplaats, 300 miljoen kilometer van de aarde.

De Japanse sonde en zijn Frans-Duitse broer waren in december 2014 samen gelanceerd. Ze zaten in de satelliet Hayabusa2. Die kwam in juni aan bij de asteroïde. Vandaag vloog de satelliet 51 meter boven het oppervlak van de rots, toen hij de Mascot losliet. Die zakte in 20 minuten naar beneden. 

De Mascot heeft genoeg energie aan boord om na de landing zestien uur lang allerlei metingen te verrichten. Daarna zit zijn werk er op. Wetenschappers willen onder meer weten waaruit de asteroïde bestaat.

De Mascot is veilig en wel geland op Ryugu.
AP De Mascot is veilig en wel geland op Ryugu.

Vorige maand landden de Japanse verkenners Rover-1A en Rover-1B op Ryugu. Die kunnen rondspringen over het oppervlak, zodat ze meerdere plekken kunnen meten. Ze hebben al een paar kleurenfoto's van Ryugu naar de aarde gestuurd.

Later deze maand moet de Hayabusa2-satelliet vlak boven de asteroïde gaan vliegen. Hij vuurt dan een kogel op het oppervlak af en vangt de opvliegende stofdeeltjes op. Die moet hij eind 2020 terugbrengen naar de aarde, zodat wetenschappers ze zelf kunnen onderzoeken. Japan deed dat in 2010 ook, met de ruimtesonde Hayabusa. Die haalde stofdeeltjes op bij de asteroïde Itokawa en bracht die naar de aarde.

Een foto gemaakt door Rover-1A.
AFP Een foto gemaakt door Rover-1A.
Een foto gemaakt door Rover-1A.
EPA Een foto gemaakt door Rover-1A.
Een foto gemaakt door Rover-1B.
EPA Een foto gemaakt door Rover-1B.
Foto gemaakt vanuit Hayabusa2.
AP Foto gemaakt vanuit Hayabusa2.
De twee Japanse rovers toen ze nog niet op een asteroïde huppelden.
EPA De twee Japanse rovers toen ze nog niet op een asteroïde huppelden.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Van de Velde

  De kostprijs van de Hayabusa 2 missie bedroeg, bij benadering, 16,4 miljard yen (150 miljoen USD). Dat is 0,8% van wat er op de bankrekening van de rijkste Belg staat. Of 0,02 USD per aardbewoner. Alles is relatief... Knappe prestatie, overigens.

 • Dirk Parein

  Met de resultaten kunnen ze binnen 30 jaar hopelijk de dan 10.000.000.000 resultaten van overbodige vrijpartijen te eten geven.

 • Jens Lauwers

  Het eerste bedrijf dat een asteroïde kan ontginnen, zal alle records verbreken op de beurs. Dan is Apple een peulschil.

 • jan Vanden Blarenboom

  Prachtprestatie, zal ons veel leren en veel wetenschap bijbrengen: proficiat.

 • Toon Van Kerckhove

  Fantastisch! Men weet nu misschien niet exact wat men er mee kan aanvangen, maar mr. A. Volta wist (in 1800) dat toen ook niet over zijn batterij.