Drie bemanningsleden van ISS keren op 11 juni naar huis terug

Groetjes vanuit het ISS.
BELGA Groetjes vanuit het ISS.
Drie bemanningsleden van het Internationaal Ruimtestation ISS die langer moesten blijven na een mislukte lancering van een Russische ruimtecargo, komen op 11 juni naar huis terug. Dat heeft het Russisch ruimtevaartbureau Roscosmos vandaag bekendgemaakt.

De Russen Anton Sjkaplerov, de Amerikaan Terry Virts en de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti kwamen normaal op 12 mei naar de Aarde terug. Hun verblijf kreeg echter een verlengstuk omdat de door een Sojoez-draagraket op 28 april foutief gelanceerde Progress M-27M op 8 mei terug in de dampkring is gevallen in plaats van te koppelen aan het ISS.

Waar de Italiaanse opvarende van het Europees Ruimtevaartbureau gisteren nog liet weten dat haar terugkeer voor 1 juli was gepland, is dit volgens Igor Komarov, hoofd van Roscosmos, voor 11 juni voorzien.
Nieuwe bemanningsleden vertrekken eind juli, aldus Komarov.

Begin juli zal Rusland een nieuwe cargo naar het complex lanceren. Een bron op Bajkonoer zei tegen het officiële persbureau TASS dat dit op 3 juli om 07.52 uur Moskou-tijd met een Sojoez-U draagraket zal gebeuren.

Vandaag moet van op de noordelijke Russische ruimtehaven Plessetsk voor het eerst een Sojoez-2.1a draagraket vertrekken, het type Sojoez dat de Progress M-27M slecht had afgezet. De nuttige lading zou een militaire satelliet zijn, aldus het staatspersbureau Sputnik, zonder eraan toe te voegen om welke kunstmaan het gaat.