Dragon-raket maakt harde landing op platform in oceaan


Broadcast live streaming video on Ustream
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van miljardair en duizendpoot Elon Musk, heeft vandaag een nieuwe poging ondernomen om de Dragon-raket te lanceren en op een platform in de oceaan te doen landen. De draagraket is op het platform geland, maar "te hard om te overleven", tweette Elon Musk.

Nadat onweerstormen de geplande lancering maandag vertraagden, heeft SpaceX vandaag een onbemande Falcon 9-raket gelanceerd vanop de ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida. De capsule bevat 2.000 kilo materiaal voor de onderzoekers in het International Space Station (ISS).

Na de lancering en de ontkoppeling van de capsule hebben ingenieurs opnieuw een poging ondernomen om de draagraket op een zacht platform in de Atlantische Oceaan te doen landen. De bedoeling is de kosten van ruimtereizen aanzienlijk te verminderen.

SpaceX probeerde dit al eerder in januari. De landing verliep toen niet zoals gepland. Door een tekort aan hydraulische vloeistof raakte de raket uit balans en maakte hij een harde landing op het drijvende platform.

Ook deze keer is het opzet maar gedeeltelijk geslaagd. In een tweet laat Elon Musk weten dat de Dragon-raket op het platform geland is, maar te hard om hem nog te kunnen herbruiken.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels