Downtest vanaf juli (bijna) gratis voor iedereen

Een jongetje met het syndroom van Down.
AP Een jongetje met het syndroom van Down.
Vanaf 1 juli zal de NIP-test in België volledig worden terug­betaald voor zwangere vrouwen met een voorkeursregeling. Vrouwen zonder voorkeursregeling zullen nog maximaal 8,68 euro betalen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. België is het eerste land in Europa dat de test vrijwel gratis maakt.

Minister van Volksgezondheid ­Maggie De Block (Open Vld) maakt 15 miljoen euro vrij. Daarmee kunnen jaarlijks 100.000 tests worden terugbetaald. De beslissing moet deze morgen nog bekrachtigd worden op het Verzekeringscomité van de ziekteverzekering.

De NIPT is een niet-invasieve test voor het syndroom van Down. Er wordt een bloedstaal af­genomen van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook DNA van de foetus te vinden is. De test geeft met 99,8 procent zekerheid aan of het kind een trisomie­afwijking heeft, of niet. De bekendste en meest voorkomende trisomie­afwijking is het syndroom van Down.

Hoogrisicozwangerschappen
Vandaag betalen bepaalde ziekenfondsen de test, die sinds 1 december 2016 290 euro kost, al gedeeltelijk terug, of volledig bij hoogrisico-zwangerschappen.

Alle artsen die zwangere vrouwen begeleiden zullen de NIP-test kunnen afnemen of aanvragen. "De voorwaarde is wel dat de zwangere vrouw goed geïnformeerd wordt over alle mogelijke gevolgen", zegt De Block.
9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yvonne Schouten

  Een kind krijgen met het syndroom van down is zo erg nog niet. Heb zelf een downzoon van 11. En ben er heel gelukkig mee. En zijn veel ergere Chromosomen afwijkingen.

 • linda sleyp

  De terugbetaling kan alleen maar voor risicopatiënten. Ze moeten nu niet elke zwangere vrouw gaan testen want dan wordt het veel te duur

 • Berlinda Lenssens

  Als je toch persé kids wenst.. Dan heb je het wel voorover om volledig te betalen ook . Dus Danny compleet eens met jou.

 • Danny Vervloet

  Als die paar 100 euro er niet af kan dan begin je beter niet aan kinderen want dan ben je toch niet in de mogelijkheid om ze een toekomst te geven.

 • Basil Fawlty

  In deze tijd een kind willen is egoistisch!