Ga naar de mobiele website
^ Top

Doping voor spinnen: plots is hun web sterk genoeg om een mens te dragen

AFP
Wetenschappers hebben spinnen de kracht gegeven om een web te spannen dat een mens kan dragen. Een oplossing op basis van het materiaal grafeen verricht wonderen bij de dieren.

Grafeen is een wondermateriaal op basis van carbonatomen in een hexagonaal rooster, dat wordt gezien als het materiaal van de toekomst. Het is 200 keer sterker dan staal, is een uitstekende geleider, dun, flexibel en transparant. Onder een microscoop ziet het eruit als een honingraat.

Wat als je het spinnen laat drinken, vroegen Nicola Pugno en zijn team aan de universiteit van Trento in Italië zich daarom af. Ze mixten het dan ook in het drinkwater van enkele spinnen.

Het resultaat is verbluffend: de webben van de behandelde spinnen zijn vijf keer sterker dan voorheen. Sommige webben zijn zo sterk dat ze mensen zouden kunnen dragen. Eén portie betekent niet dat ze deze prestaties eeuwig kunnen volhouden: de dieren zouden regelmatig grafeen toegediend moeten krijgen, zo niet verliezen ze hun 'superkracht'.

Als u denkt dat het creëren van dit soort superspinnen een stap te ver is, dan zit u niet op dezelfde golflengte als Pugno en zijn team. Voor hen is dit nog maar het begin. Ze broeden nu al op plannen om te bestuderen hoe andere dieren én planten reageren op het wondermateriaal grafeen.

Het resultaat is verbluffend: de webben van de behandelde spinnen zijn vijf keer sterker dan voorheen

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Sarah De soete

    Pff kzou nie in dien zen web willen lopen wi

  • Nick B

    ... maar honden mag men in België zelfs niet slachten voor consumptie... Omg wtf voor een vergelijking!!?? Dwaas!

  • jonas niks

    En waar zijn alle dierenvrienden nu? Op spinnen mag men dus wel experimenteren maar honden mag men in Belgïe zelfs niet slachten voor consumptie.... Ik snap niet altijd het onderscheid dat men tussen dieren maakt voor consumptive over experimenten, wat mag en wat mag niet?

Meld een bug