Doomsday-gletsjer op Antarctica wordt steeds onstabieler: als hij instort kan zeespiegel meer dan halve meter stijgen

EPA
Het gaat niet goed met de Thwaitesgletsjer in het westen van Antarctica, ook wel bekend als de Doomsday-gletsjer. Wetenschappers hebben ontdekt dat de massieve ijsmassa steeds onstabieler wordt doordat er langs alle kanten warm water op afkomt. Als de gletsjer zou instorten, kan dat de zeespiegel over de hele wereld met 65 centimeter doen stijgen.

De betrokken onderzoekers trekken aan de alarmbel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature. Ze maakten gebruik van een zeldzaam moment dat de zee in het westen van Antarctica ijsvrij was om voor de allereerste keer een blik te werpen onder de Thwaitesgletsjer, die ongeveer zo groot is als Groot-Brittannië. Wat ze zagen, maakte hen ongerust.

Warm water

Uit de gegevens die de robotonderzeeër van de International Thwaites Glacier Collaboration verzamelde, bleek dat warm water uit de diepten van de oceaan vanuit drie richtingen opwelden en samenvloeiden onder de gletsjer. “Het is alsof er drie geweren op de Thwaitesgletsjer gericht zijn”, aldus glacioloog Erin Pettit van de Oregon State University, die al twee jaar de stabiliteit van de ijsmassa bestudeert. “Het warme water komt van alle kanten.”


Dat water kan de gletsjer verder destabiliseren. Als hij instort, zou hij delen van de westelijke ijsplaat van Antarctica met zich mee kunnen sleuren en de belangrijkste oorzaak kunnen worden van de stijging van de zeespiegel deze eeuw. Die kan tot 65 centimeter oplopen.

De gletsjer steekt meer dan 100 kilometer uit in de oceaan en fungeert als een kurk die het ijs op het land op zijn plaats houdt. “We hebben nog nooit eerder een ijsplaat zien smelten in een opwarmend klimaat, dus we weten niet goed hoe het precies zal verlopen”, aldus glacioloog Ted Scambos.

Hoe het nu verder moet? De onderzoekers hebben seismische tests gedaan op de ijsplaat - om de bodem van de zee te onderzoeken - en door 300 meter ijs geboord om sensoren aan te brengen die de toestand van de oceaan de komende twee jaar zullen monitoren.

In kaart brengen

Volgend jaar zal de robotonderzeeër de onderkant van de gletsjer verder in kaart brengen. Helemaal tot aan het deel dat op het land rust. Er zullen ook verder gegevens verzameld worden over de stromingen en de topografie van de zeebodem onder de gletsjer.

De wetenschappers hopen dat ze tegen het einde van hun project – over drie jaar – een beter beeld zullen hebben over de toekomst van de Thwaitesgletsjer en wanneer de instorting precies plaats zou kunnen vinden.

LEES OOK: Neen, Macron gaat de Mont Blanc niet redden

NASA
AP95 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bon Ray van Dijk

  Zie alinea 4, regel 1: "De gletsjer steekt meer dan 100 kilometer uit in de oceaan...". Dat is een behoorlijke hoeveelheid aan ijs dat nog niet aan de zee massa is toegevoegd. Vandaar de stijging van de zeespiegel.

 • Nick Lersberghe

  Altijd zo interessant om te zien om mensen zonder iets van deftige wetenschappelijke kennis (middelbare school is pure basis) wetenschappers die zware studies hebben gedaan en jaren ervaring hebben binnen hun veld, gaan verbeteren. De kans dat je een zeer simpele wet kan gebruiken om iets zo complex te ontkrachten, is gigantisch klein. Elke wetenschapper is er wel bekend mee en zal er aan gedacht hebben

 • Jürgen Van Tomme

  Beste Roger en Coen. Die gletsjer steekt nu nog boven het water uit. Het gaat over die massa die in het water zal terecht komen en smelten. Wat het gedeelte betreft dat nu onder water zit, heb je gelijk. Maar dat is maar een klein deel.

 • Jan De Korte

  Bjorn robberechts het is niet omdat ge de oorzaak in twijfel trekt ge daarom een klimaatontkenner zijt.

 • Walter Thomassetti

  Beste, we spreken hier wel over landijs. Het is de Zuidpool en niet de Noordpool. Het ijs op de Zuidpool is op sommige plaatsen bijna 5 km dik. Dus als dit allemaal moest smelten stijgt het waterpeil met 60 meter.