Dode Zee dreigt volledig te verdampen. Weldra niet meer dan een meertje?

AFP
De Dode Zee wordt in steeds hoger tempo kleiner en kan in het midden van deze eeuw niet meer zijn dan een meertje. Wetenschappers waarschuwen dat het waterniveau nu met anderhalve meter per jaar daalt.

De zee kampt al jaren met droogte. Pogingen om de milieuramp een halt toe te roepen, mislukten tot nu toe. Door de bevolkingsgroei is in de regio steeds meer behoefte aan water. Bovendien laten fabrieken water verdampen om mineralen te winnen.

De Bijbelse rivier de Jordaan, waarin Jezus zou zijn gedoopt en die uitmondt in de Dode Zee, is intussen ook nog maar een stroompje. Ook het water in het meer van Galilea staat laag.


Een plaatselijke ecoloog noemt de ontwikkelingen tegen de Britse nieuwszender Sky rampzalig. “We moeten de natuur verzorgen anders gaan we ermee ten onder.”

REUTERS
REUTERS
De Dode Zee in 1973 versus 2017.
https://hareldunn.github.io/Dead%20Sea/#9/31.4662/35.8819 De Dode Zee in 1973 versus 2017.

Bekijk ook:

Artieste maakt kristalsculpturen in Dode Zee
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  En wat dan nog als de Dode Zee verdwijnt ? Dan is hij weg, dat is alles. De wereld verandert voortdurend en dat zal zo blijven. Waarom altijd al die heisa daarrond ?

 • Rene Dannau

  dus met de oceaan is er 300 meter hoogte verschil dat in stand word gehouden door de verdamping waarom dit niet gebruiken door water aan te voeren met pijpleidingen en die aan te sluiten op turbines en zie gratis elektriciteit.

 • Danny Holdensrath

  De natuur verandert al duizende jaren, meer is dat niet. Slechts 10% van de tijd dat de aarde bestaat was er ijs op aarde. Bron, wetenschappers.

 • Gerrit Caluwaert

  Wie er al geweest is zal dit niet erg vinden. Het is de smerigste Poel water die ik ooit gezien heb. Fluimen, uitwerpselen, maandverband.. Ronduit gortig is het.

 • Vladimir De Leeuw

  De natuur=verandering. We kunnen dat niet tegenhouden. Salomon Kroonenberg heeft zeer interessante documentatie over hoe de aarde voortdurend in verandering is. Wij, met onze ongebreidelde grootheidswaanzin, kunnen stukjes natuur soms aanpassen, voor een tijdje althans. Maar eigenlijk moeten we (bereid zijn) de natuur (te) volgen in zijn veranderingen.