Dit zijn de 100 kandidaten die op Mars willen leven en sterven

Een impressie van hoe het dorp op de rode planeet er in 2025 zou moeten uitzien.
AFP Een impressie van hoe het dorp op de rode planeet er in 2025 zou moeten uitzien.
Mars One, de Nederlandse organisatie die in 2025 een ruimtekolonie op Mars wil stichten, heeft de lijst van kandidaten verder gereduceerd tot honderd. Eén persoon uit België staat op de shortlist. De volgende selectierondes zullen georganiseerd worden als een reality-show.

Mars One wil vier astronauten opleiden voor een leven op Mars. Het wordt een enkele reis; terugkeren naar de aarde is vrijwel onmogelijk omdat de kolonisten dan ook een raketbasis op de rode planeet zouden moeten bouwen.

Toch schreven meer dan 200.000 mensen zich in voor een plaats in het team. In de derde ronde van het selectieproces is de lijst nu afgeslankt tot honderd kandidaten, die bereid zijn de rest van hun leven op een andere planeet te slijten.

Brad uit België

Deze honderd mensen komen uit alle hoeken van de wereld: er zijn 39 kandidaten uit Noord- en Zuid-Amerika, 31 uit Europa, 16 uit Azië, 7 uit Afrika en 7 uit Oceanië. De jongste kandidate is de 20-jarige Zaskia uit Bolivië; de oudste is de 60 jaar oude Pakistaan Reginald.

Op de lijst staat één landgenoot. De 42-jarige Brad zegt met beide voeten op de grond te staan, maar met zijn hoofd in de wolken te leven. "Ik hou genoeg van de mensheid om dit risico te nemen, zodat anderen het niet hoeven te doen", zegt hij in zijn profielvideo.

De volgende selectierondes zullen gericht zijn op het samenstellen van teams, die opgewassen zijn tegen de ontberingen en de harde omstandigheden op Mars. Details zijn nog niet bekend, maar vast staat dat Mars One de selectie wil organiseren als een reality-show. Alle proeven zullen gefilmd worden en het publiek krijgt een stem in de selectie.

Ik hou genoeg van de mensheid om dit risico te nemen, zodat anderen het niet hoeven te doen

Brad uit België in zijn profielvideo